Ως μία «μεγάλη πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, την έγκριση από το EuroWorkingGroup της μη περικοπής των συντάξεων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο».

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η ακύρωση του μέτρου της περικοπής έχει «πολλαπλή σημασία και αξία, πρώτα για τους συνταξιούχους που δεν θα δουν να μειώνονται τα εισοδήματά τους, ταυτόχρονα όμως και ακόμη μεγαλύτερη, πολιτική σημασία, γιατί δείχνει την δυνατότητα να μην εφαρμοστούν μέτρα που πάρθηκαν υπό άλλες συνθήκες».

Παράλληλα, όπως είπε, «στέλνει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι το πρώτο μίας σειράς άλλων μέτρων που θα ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι «ήδη βρισκόμαστε στην φάση της ψήφισης μίας σειράς μέτρων, που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού», «των πρώτων μέτρων που ψηφίζονται έξω από τους καταναγκασμούς και το πλαίσιο του μέχρι τον Αύγουστο εφαρμοζόμενου προγράμματος». Σημείωσε ότι «δεν υποτιμούμε ούτε τις δεσμεύσεις που θα μας ακολουθούν για ένα διάστημα, ούτε τις μεγάλες πληγές που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί», ωστόσο, «δείχνουν τις νέες δυνατότητες που έχει πια η χώρα στην άσκηση της πολιτικής της» όπως είπε, τονίζοντας ότι έχει σημασία ότι «βαδίζουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο».

Εξάλλου, ο Π. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στη ΝΔ για την στάση της στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων, λέγοντας ότι «είναι βαθιά χαραγμένο στην σκέψη και τον νου των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και του λαού το τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα αυτό. Γνωρίζουν όλοι ποιοι μείωσαν κατά 30%-40% τις συντάξεις, ποιοι υπονόμευσαν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσα από το PSI, ποιοι πριν ακόμη το ξέσπασμα της κρίσης διαχειρίστηκαν με τέτοιο τρόπο τα αποθεματικά των Ταμείων, ώστε οδήγησαν στην χρεοκοπία τους».

«Είναι πάρα πολύ γνωστά, δεν μπορούν να ξεχαστούν μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις και ανακοινώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση» συνέχισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, σταθεροποίησε το ασφαλιστικό και κινείται στο δρόμο της σταδιακής ανάταξής του. Για το θέμα της «ανομίας» στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που επικαλείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι η ΝΔ «τσουβαλιάζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και παραβατικότητας, φτιάχνοντας μία θεωρία περί "ανομίας", θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει πόντους στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

«Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη» κατά τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «υπάρχουν ζητήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα, υπάρχει η παραβατικότητα». Ωστόσο, όπως είπε, σε πάρα πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στο χτύπημα και την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος, στην διακίνηση ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα τα τελευταία χρόνια. «Αυτά είναι γνωστά και επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία. Το θέμα της βίας στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ένα άλλο πράγμα, έχει κοινωνικές διαστάσεις» είπε σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα θέμα πολύ πιο σοβαρής και σε βάθος συζήτησης, που έχει να κάνει με την «πολύπλευρη κρίση των σύγχρονων κοινωνιών».

Σχολιάζοντας εξάλλου την στάση της κ. Γεννηματά, σημείωσε ότι «ουσιαστικά όσο κυλάει ο χρόνος ακυρώνει τον ίδιο τον εαυτό της και τους λόγους ύπαρξης του σημερινού ΚΙΝΑΛ ως ενός διακριτού χώρου, ως εκφραστή από ό,τι έχει απομείνει από την εγχώρια Σοσιαλδημοκρατία».

Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι πλέον ολοφάνερη «η προσπάθεια να εμφανίζεται με πολιτική ίσων αποστάσεων, αλλά που επί της ουσίας "κλείνει το μάτι" προς τη Νέα Δημοκρατία", παραμένοντας «όμηρος ενός πολιτικού προσωπικού που σήμερα έχουν καταστήσει το κόμμα της μία δύναμη δορυφορική προς την ΝΔ».

Τέλος, αναφερόμενος στην παρεμπόδιση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης, τόνισε ότι το Πολυτεχνείο «δεν είχε ιδιοκτήτες» και έκανε λόγο για «κάποιες μικρόμυαλες πρακτικές από μικρά κομμάτια της Αριστεράς» και συμπλήρωσε ότι στην αντιπροσωπεία βρίσκονταν άνθρωποι που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, πολλοί καταδικασμένοι με αρκετά χρόνια φυλάκιση από την Χούντα. «Είναι αστείο να βλέπεις αυτή την στιγμή νέα παιδιά να τους απαγορεύουν να καταθέσουν στεφάνι. Ας πούμε ότι αυτές είναι "παιδικές αρρώστιες", αλλά νομίζω ότι πολιτικά δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητες» επεσήμανε ο Π. Σκουρλέτης.