Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «μετώπου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού, που ταυτόχρονα θα προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης», επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»,  ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, θεωρώντας καθοριστική τη συμβολή της Αριστεράς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι η σημερινή άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού τροφοδοτήθηκε από την επιλογή «συμπόρευσης της σοσιαλδημοκρατίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά», προσθέτοντας ότι «αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που ανοίγει μια προοπτική συνεργασίας με την Αριστερά στη βάση μιας συγκεκριμένη πρότασης, για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή».

Το Κίνημα Αλλαγής υιοθετεί μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας με τη ΝΔ

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «αδυνατεί να παρακολουθήσει την κινητικότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» και «υιοθετεί μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας με τη ΝΔ».

Σε ό, τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, ο Π. Σκουρλέτης, τονίζει «την ανάγκη ισχυρών δήμων με ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες» και εκτιμά ότι «ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης στο περιφερειακό επίπεδο θα αλλάξει προς όφελος εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν στη χειραφέτηση του θεσμού έναντι του κεντρικού κράτους».

Ερωτηθείς για τα πρόσωπα που θα πάρουν το χρίσμα, αλλά και στην ενδεχόμενη αποδοχή συνεργασιών με το ΚΙΝΑΛ, ξεκαθαρίζει ότι «οι συνδυασμοί που θα στηρίξουμε θα χαρακτηρίζονται από μια σαφή προγραμματική αυτοδιοικητική πρόταση». «Δεν πιστεύουμε στην παλαιάς κοπής πρακτική των χρισμάτων και στις κεντρικές συμφωνίες κορυφής που ακυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες» σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης, δηλώνοντας ότι «υπηρετούμε μια πολιτική σεβασμού του αυτοδιοικητικού χώρου, αναγνωρίζοντας τη σχετική αυτονομία των αντιθέσεών του».

Για το πεδίο της οικονομίας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι οι εξαγγελίες της ΔΕΘ «ήδη υλοποιούνται» και συμπληρώνει ότι «η πλήρης εικόνα των πρώτων μεταμνημονιακών μέτρων θα έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού». Το πιο σημαντικό κατά τον κ. Σκουρλέτη, είναι ότι «στην μετά τα μνημόνια περίοδο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολιτική δύναμη να παρουσιάσει την πρότασή της σχετικά με την προοπτική και το μέλλον της χώρας. Σε αυτό το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα αναμετρηθούν δυο ανταγωνιστικές προγραμματικές προτάσεις» τονίζει και προσθέτει ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο να αλλάξει το κλίμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί και να εδραιωθεί ως κύρια ηγεμονική πολιτική δύναμη».

Επισημαίνει εξάλλου, ότι «η έννοια της επιτυχίας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πράγματα από την έξοδο από το πρόγραμμα, είναι, δε, και διαφορετικά προσεγγίσιμη και ερμηνεύσιμη από εμάς από ό,τι για τη ΝΔ». «Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», αναφέρει.

Τέλος, μιλώντας για το πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών, ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζει ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να χαρακτηρίσει και την πολιτική αντιπαράθεση» και προσθέτει ότι η τεχνητή πόλωση αφήνει αδιάφορους τους πολίτες και απαξιώνει την πολιτική και προσθέτει ότι ο στόχος παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.