Την αισιοδοξία ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αντιμετωπιστούν σε ορθολογική βάση όλα τα ζητήματα της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς πολλά πράγματα δεν έχουν κατανοηθεί ή έχουν παρεξηγηθεί, εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

«Όποιος θέλει θα βρει και τον τρόπο», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και σημείωσε: «Υπάρχει μια γενικευμένη ανασφάλεια σε ένα μέρος του λαϊκού κλήρου ότι κάποιοι, ως εργαζόμενοι πια, πετιούνται στον δρόμο, ότι θα περάσουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Αυτά δεν ισχύουν. Σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σε μια ορθολογική βάση. Και εδώ, νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια. Φαίνεται ότι η πλευρά του αρχιεπισκόπου το έχει αντιληφθεί, γι' αυτό υπήρξε κι αυτή η καταρχήν συμφωνία. Και στη βάση αυτής της συμφωνίας πορεύεται η κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, περί «δόγματος Πολάκη» και ότι η κυβέρνηση «στήνει» σκηνικό του 1989 για να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν υπάρχει "δόγμα Πολάκη". Το "δόγμα Πολάκη" είναι ένα επικοινωνιακό ευφυολόγημα, κατασκεύασμα της Νέας Δημοκρατίας κατά κύριο λόγο, το οποίο είδαμε να το υιοθετεί και ο κ. Παπαντωνίου προ ημερών, όταν είχε την κατάθεσή του και οδηγήθηκε στη φυλακή. Το έχουμε δει να χρησιμοποιείται κι αυτήν τη στιγμή. Νομίζω ότι δεν κάνει καλό σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματικού συστήματος, μία διαδικασίαν η οποία κινείται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και μπορεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά και να βοηθήσει στην ανόρθωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, να την αντιμετωπίζουν με τέτοιο τρόπο. Φτιάχνοντας τέτοιου είδους κατασκευάσματα περί Δικαιοσύνης, η οποία εκτελεί εντολές εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση, "δόγμα Πολάκη"».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τόνισε: «Ειλικρινά, σας λέω μετά βεβαιότητος ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν γνώριζε γι' αυτό που γίνεται με τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη. Άλλωστε, αν θυμάμαι καλά και επιβεβαιώστε το μου εσείς ως δημοσιογράφος, αυτή η υπόθεση είχε ξαναβγεί πριν από χρόνια στη δημοσιότητα... Και τότε δεν νομίζω ότι ήταν κανένας Πολάκης και καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδινε εντολές στη Δικαιοσύνη. Το '89 είναι πολύ μακριά. Έχει περάσει μια πολύ μεγάλη περίοδος από τότε μέχρι τώρα, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του ο κόσμος. Η χώρα γνώρισε καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας λόγω ενός συγκεκριμένου τρόπου διακυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία κάποια πράγματα να αποκατασταθούν και να μπουν σε έναν ομαλό τρόπο αντιμετώπισης και αποκατάστασης κάποιων ζητημάτων, είτε αυτό αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είτε αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση «νεκρανασταίνει το "Τσοβόλα δώστα όλα"», ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «πολιτική αμηχανία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αυτή η κατηγορία έρχεται να αντικαταστήσει μία άλλη, που μέχρι πριν από λίγους μήνες και πριν βγουν και γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών, έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα "παίρνει όλα". Νομίζω ότι είναι έκδηλη η πολιτική αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης στο σύνολό της, απέναντι σε μία κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δική της και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσον αφορά τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στον κόσμο. Κι αυτό το κατάφερε».

Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Αν κρίνουμε με βάση το τι διαρρέει η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχαμε κάνει εκλογές εδώ και δύο χρόνια, αν δεν κάνω λάθος μπορεί και δυόμιση. Αλλά βλέπετε ότι αυτή η προσδοκία διαψεύδεται συνεχώς. Θεωρώ ότι όσο τα πράγματα πηγαίνουν όπως τώρα, είναι προς όφελος όλων να εξαντληθεί η τετραετία που διανύουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ