''Αν θέλαμε με μια κουβέντα να μιλήσουμε για την επίσκεψη του Ερντογάν θα λέγαμε ότι παρά το κλίμα που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η Τουρκία άρπαξε την ευκαιρία και έθεσε το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων,'' δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας σε ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στη Θήβα, ο Ερντογάν μίλησε και για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, πρόβαλε τις εμμονές της για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο και προσπάθησε να παρέμβει στη Θράκη, ''επιδιώκοντας την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, που είναι Έλληνες πολίτες, προς όφελος των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης, σύμφωνα και με την πρακτική που ακολουθεί σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Κι όλα αυτά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας''.

Αναφερόμενος στην γ' αξιολόγηση και το τέλος των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018, ο κ. Κουτσούμπας ήταν κατηγορηματικός: ''Πώς γίνεται τα μνημόνια να τελειώνουν και η επίθεση στο Ασφαλιστικό να κλιμακώνεται με νέες περικοπές που φτάνουν πάνω από 2 δις ευρώ από το ‘19, με νέες μειώσεις στις συντάξεις, με οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τσεκούρι στις νέες συντάξεις – επιδόματα φτώχειας;

Πώς γίνεται “το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται το ‘18”, όταν η μεγάλη μάζα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ είτε επειδή θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια των αγροτών, είτε επειδή θα υπολογίζεται σε οικογενειακή βάση; Όταν η διενέργεια των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας με τη νέα χρονιά θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας;'', διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι ''η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλείνει την γ΄ αξιολόγηση, με το ψέμα ότι αυτή η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα. 

Και τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν νέες μειώσεις του ονομαζόμενου κοινωνικού κράτους, μέσα απ’ τον λεγόμενο “εξορθολογισμό των δαπανών“ που στην υγεία για παράδειγμα θα γδύσουν ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία, τι είναι; Ακόμα και το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στο Ελληνικό και άλλες ποιον θα επιβαρύνουν; Δεν θα οδηγήσουν σε νέα επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας;'' είπε.