Αν η ΝΔ θεωρεί, με το να φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, θα ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό 24/7 η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη η κ. Σβίγκου, μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, τις ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα, για τη συμφωνία των Πρεσπών, για τη στάση των ΑΝΕΛ, για τη διερεύνηση των λογαριασμών Σημίτη και για το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

«Δεν είναι “ριζοσπαστικοποίηση” σίγουρα η Χρυσή Αυγή, τα εθνικιστικά συνθήματα, τα συνθήματα μισαλλοδοξίας, τα συνθήματα «Ελλάς ή τέφρα», τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής που είδαμε σε πανό. Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω τους μαθητές φασίστες ή χρυσαυγίτες, αλλά θα καταδικάσω μετά βδελυγμίας την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να μπει στα σχολεία δια μέσου του Μακεδονικού», ανέφερε η κ. Σβίγκου.

«Αυτή πρέπει να είναι και η στάση όλων των κομμάτων. Δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που αντέδρασαν στις ακροδεξιές κινητοποιήσεις. Αντέδρασε και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από τους συλλόγους γονέων, μέσα από τα επίσημα συνδικάτα των καθηγητών. Ο φασισμός δεν είναι ριζοσπαστικοποίηση», τόνισε.

Για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη διείσδυση της ΧΑ

Αυτή η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να βρει την αντίδραση όχι μόνο σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό τη βρήκε, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου. Αντί γι’ αυτό, είχαμε μισόλογα από την πλευρά της ΝΔ, ήξεις – αφήξεις, είχαμε στελέχη της ΝΔ να λένε μεν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά να λένε δε ότι είναι πατριωτική ευαισθησία οι μαθητές να έχουν συνθήματα ότι «η Δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία».

 Επισήμως η ΝΔ καθυστέρησε τρεις μέρες μετά από την πρώτη δήλωση του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος κάλεσε την ΝΔ να ξεκαθαρίσει την στάση της. Η αντίδρασή της αρχικά δεν ήταν επίσημη, ήταν μέσω διαρροών. Κάτι σημαίνει όταν ένα κόμμα δεν καταδικάζει επισήμως, αλλά μέσω ανώνυμων πηγών διαρρέει πράγματα. Και, βέβαια, δεν έχουμε καμία καταδίκη ούτε των ανακοινώσεων των ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών της ΝΔ. Ούτε έχουμε δει κάποια καταδίκη των δηλώσεων Γεωργιάδη και Βορίδη, οι οποίοι, με τη σειρά τους, χρησιμοποίησαν αρκετά υποστηρικτικά σχόλια απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Αν η ΝΔ θεωρεί, όπως το θεώρησαν και άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και έχασαν από αυτό, ότι με το να φλερτάρει με τέτοιες ιδέες, να φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, θα ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος. Το επιχείρησε αυτό και ο κ. Σαμαράς όσο ήταν πρωθυπουργός και είδαμε ότι τελικά κατάφερε να γιγαντωθεί η Χρυσή Αυγή στις γειτονιές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα πριν από δυο εβδομάδες έλεγε στους Ευρωπαίους με περηφάνια ότι έκανε την περιβόητη, την “τολμηρή” στροφή του προς το κέντρο, φαντάζομαι ότι και ο ίδιος δεν εννοεί τολμηρή στροφή προς το κέντρο τα στελέχη του και οι εκπαιδευτικοί του κόμματός του να ενθαρρύνουν τους μαθητές να κατεβαίνουν στους δρόμους με τέτοια συνθήματα.

Για την έξοδο από τα μνημόνια και για τα θετικά μέτρα

Ο κόσμος έχει αναγνωρίσει πλέον ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν απλώς κάτι το οποίο υποσχόμασταν, έχει έρθει, είναι πραγματικότητα. Αυτό που περιμένει από μας είναι αυτή η πραγματικότητα των οικονομικών στοιχείων και των θετικών αξιολογήσεων της Κομισιόν και άλλων, να αποτυπωθεί στην καθημερινότητά του.

Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία

Τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τα περισσότερα έχουν ψηφιστεί, άλλα θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και στα εισοδήματά τους. Με αυτά προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία.

Ταυτόχρονα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι οι πληγές της κοινωνίας δεν έχουν επουλωθεί, ότι χρειάζονται να γίνουν πραγματικά πολλά περισσότερα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια επιστροφή στα εισοδήματα και στα εργασιακά δικαιώματα πριν από την κρίση. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι πολίτες μπορούν να μας εμπιστευτούν και για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια και για την επόμενη τετραετία, μετά το φθινόπωρο του ΄19, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Εάν συζητήσουμε τώρα, τι έγινε στη συμφωνία του ΄15 με τους δανειστές, η οποία ήταν προϊόν ενός στυγνού εκβιασμού από την πλευρά των Ευρωπαίων, μπορούμε να δούμε πολλά αρνητικά μέτρα τα οποία ούτε τότε τα υπερασπιστήκαμε, και τα οποία αναγκαστήκαμε να τα εφαρμόσουμε. Με ειλικρίνεια το παραδεχθήκαμε αυτό στους Έλληνες και ζητήσαμε την ψήφο τους τον Σεπτέμβρη του ΄15. Αυτό, όμως, το οποίο δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε να κάνουμε –και το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε- είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από το μνημόνιο, για να είναι ελεύθερη η ίδια να επιλέγει τις πολιτικές που θα ασκεί και όχι οι πολιτικές να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων, αξιολογήσεων, δόσεων που δίνονται ή δεν δίνονται από τους δανειστές. Και μέσα στους συμφωνημένους στόχους του 3,5% για τα επόμενα χρόνια η χώρα να επιλέγει εκείνα τα μέτρα άσκησης πολιτικής που θα μπορούν να είναι και μέτρα άσκησης κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ανάπτυξης για τους πολλούς.

Αυτό είναι το οποίο καταφέρνουμε σήμερα να κάνουμε και είναι κάτι για το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Γιατί δεν προσπαθούμε να πουλήσουμε ένα success story όπου ξαφνικά όλα είναι υπέροχα, όλα είναι θαυμάσια και δεν υπάρχουν δυσκολίες. Είναι δύσκολος ο δρόμος. Όμως έχουμε μια πραγματικότητα, που η πραγματικότητα είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Όπως επίσης πραγματικότητα είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, την προηγούμενη Τετάρτη, τα μέτρα που θα ψηφιστούν, ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί.

Για τον ΕΝΦΙΑ και τις ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα

Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον κατήργησε όταν ανέλαβε την εξουσία, αυτά είναι πράγματα τα οποία τα συζητήσαμε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του ΄15, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Ο ΕΝΦΙΑ όμως τώρα μειώνεται κι αυτό, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το υπουργείο Οικονομικών, σημαίνει σημαντικές μειώσεις τόσο για τα ασθενέστερα όσο και για τα μεσαία στρώματα. Κι απέναντι στα πραγματικά στοιχεία δεν έχει πολλά πράγματα να πει η ΝΔ. Το άλλο επιχείρημα το οποίο επικαλείται η ΝΔ είναι ότι δεν κάνουμε πολλά πράγματα για τα μεσαία στρώματα. Μα και η μείωση των εισφορών στα μεσαία στρώματα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, εκείνο το 12% που είδε αυξήσεις με το νόμο Κατρούγκαλου. Κατά τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ωφεληθεί από το νόμο Κατρούγκαλου. Για το υπόλοιπο ποσοστό υπήρχαν όντως δυσανάλογες επιβαρύνσεις, κι αυτές είναι που διορθώνουμε τώρα.

Για τη στάση της ΝΔ απέναντι στα θετικά μέτρα

Επικρίνοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «έχουν αναγκαστεί να συρθούν πίσω από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίζουν τα μέτρα τα οποία έλεγαν την προηγούμενη περίοδο ότι δεν θα έρθουν». Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ έχει διαψευστεί παντού» και συμπλήρωσε πως «αντί ο κ. Μητσοτάκης να αποδεχθεί αυτή την πολιτική του ήττα και να αλλάξει στρατηγική στόχευση, συνεχίζει να καταστροφολογεί, μην μπορώντας να αντικρύσει τους Έλληνες πολίτες και να τους πει ότι "εγώ θα καταψηφίσω το κοινωνικό μέρισμα ή θα καταψηφίσω τη μείωση των εισφορών ή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ"».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της ΝΔ

Σε ό, τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «πρέπει να προχωρήσει» για να είναι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων. «Η λύση που προτείνουμε αποκαθιστά την ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο και καμία υπόνοια για οποιοδήποτε αλυτρωτισμό από τους γείτονες, κάτι δηλαδή το οποίο δεν το καταφέρανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη συμφωνία θα την υπερασπιστούμε» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «στη Βουλή θα πάρει μεγάλη πλειοψηφία»..

Για τη στάση των ΑΝΕΛ

Αναφερόμενη στη στάση των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι είναι μια συμβίωση η οποία έχει δυσκολίες, υπάρχει όμως η μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια, η οποία δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε υπάρξει αυτή η συγκυβέρνηση. Τώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι γνωστές οι διαφορές μας με τους ΑΝΕΛ και με τον κ. Καμμένο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα συνδράμει στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Οπότε, από αυτή την διαβεβαίωση του υπουργού Άμυνας είναι σίγουρο ότι η συγκυβέρνηση αυτή έχει μέλλον και δεν είναι η συμφωνία των Πρεσπών αυτή η οποία θα διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Για τη διερεύνηση των λογαριασμών Σημίτη και το ΚΙΝΑΛ

Ερωτηθείσα για τη διερεύνηση των λογαριασμών Σημίτη και το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Σβίγκου είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος - ελπίζω να μην ξεχνάω κανέναν- ήταν υπουργοί και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Ότι δεν μπορεί ο κ. Σημίτης να σφυρίζει αδιάφορα για τα φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνησή του και να μην αντιλαμβάνεται την πολιτική ευθύνη αυτών των φαινομένων».

«Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εφόσον πραγματικά θέλει να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη περίοδο, θα πρέπει όλα αυτά να τα δει αυτοκριτικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να δει αυτοκριτικά την πολιτική της συμπόρευση με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά».

«Θα δούμε αν η κεντροαριστερά στη χώρα μας θα ακολουθήσει την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία έχει κόψει δεσμούς με το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση ή αν θα συνεχίσει να πορεύεται χέρι - χέρι με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη» σημείωσε η κ. Σβίγκου.