Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «μακεδονικής γλώσσας» επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχε εκφράσει η ΝΔ, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ,  Κώστας Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».

 «Βρισκόμαστε σε μια απόλυτη αντίφαση σε σχέση με αυτό που μας πρότεινε και φέρνει προς ψήφιση με τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση και σε σχέση με αυτό το οποίο ισχυρίζεται η σκοπιανή πλευρά», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

«Όταν λέγαμε ότι η εκχώρηση της "μακεδονικής ταυτότητας" και της "μακεδονικής γλώσσας" στην πραγματικότητα ενισχύει υποθάλποντας όλους τους αλυτρωτισμούς και όλες τις πιθανές διεκδικήσεις που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα σε έναν μελλοντικό χρόνο, τότε λέγανε ότι εμείς δεν θέλουμε τη λύση και εμείς δεν θέλουμε τη συμφωνία και ενώ από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΝΔ προφανώς θέλει να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον ζήτημα», εξήγησε.

«Όταν υποτίθεται ότι αυτά έπρεπε να έχουν αρθεί από το παρελθόν από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας και πριν καν ολοκληρωθεί η συμφωνία, έρχεται ο κ. Ζάεφ και μιλάει για "Μακεδονία του Αιγαίου" και για μεγάλη επιτυχία που θα διδάσκεται η "μακεδονική γλώσσα" στους "Μακεδόνες της Ελλάδος", το ζήτημα δεν είναι ούτε μικρό ούτε και απλό. Και το λέω αυτό διότι εδώ πρέπει κανείς να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια την πραγματικότητα και όλα αυτά που οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά καιρούς ισχυρίζονται περί δήθεν μοναδικής λύσης», ανέφερε ο κ. Τσιάρας. «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ήττα των εθνικών μας συμφερόντων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, που η πραγματική δυνατότητα και το momentum ήταν υπέρ των δικών μας συμφερόντων με μια χώρα, η οποία ήταν βυθισμένη σε εσωτερικές συγκρούσεις και σε ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά σηματοδοτούσαν και την ανάγκη της να βρει ταυτότητα και διέξοδο μέσα από αυτήν τη συμφωνία, δυστυχώς, αυτό το momentum όχι μόνο δεν το εκμεταλλευθήκαμε, αλλά καταφέραμε να σβήσουμε και τις κόκκινες γραμμές που διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είχε θέσει και να πάμε κάτω από τον πήχη».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Είχα σχολιάσει πολύ αρνητικά την εξέλιξη που είχε προηγηθεί όταν είχαν παγώσει οι σχέσεις με τη Ρωσία και όταν -εν πάση περιπτώσει- οι χειρισμοί του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών -φαντάζομαι όχι χωρίς την άδεια του σημερινού πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα- δημιούργησαν και εντάσεις και πολλά ερωτηματικά και βάλανε τη Ρωσία απέναντί μας με συγκεκριμένες δικές της κινήσεις και επιλογές, που δεν θα έλεγα ότι μας ήταν ιδιαίτερα αρεστές. Προφανώς είναι θετικό το να επανασυνδεόμαστε με μια πολύ μεγάλη δύναμη, με μια χώρα όπως είναι η Ρωσία, η Ελλάδα έπρεπε να έχει τον ρόλο του ρυθμιστή στον γεωπολιτικό χώρο στον οποίο βρίσκεται, προφανώς θα πρέπει να κρατήσει και ισορροπίες και σχέσεις, ανεξάρτητα πού μπορεί να βλέπει περισσότερο, πού μπορεί να εντάσσεται γενικότερα ως χώρα, σε ποια συμμαχία».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στο CDU παρατήρησε: «Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, όπως είναι αυτή της κ. Μέρκελ, ουσιαστικά κλείνουν ένα τεράστιο κύκλο και χρονικά και πολιτικά».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιάρας επισήμανε: «Η κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά όλον τον προηγούμενο χρονο λειτουργούσε χαϊδεύοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τη νομιμότητα, η κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει να γίνονται κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών μέσα στα πανεπιστήμια από μειονότητες και από ομάδες, οι οποίες λειτουργούν με χαρακτηριστικά που δεν έχουν καμία σχέση με τη νομιμότητα, είναι προφανές ότι δημιουργεί πάντα συνθήκες ώστε τέτοιου είδους επεισόδια όχι μόνο να μην καταστέλλονται ή να μην αντιμετωπίζονται, αλλά να δημιουργούν όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό. Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι μια πραγματικότητα, την οποία τη βιώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι μια εικόνα η οποία ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και δείχνει ότι η χώρα μας δεν είναι ούτε σοβαρή, ούτε λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα και με βάση αυτό που ως αρχή υπάρχει και καθοδηγεί τις επιλογές σε όλες τις σοβαρές πολιτείες και σε όλες τις σοβαρές χώρες».

Η ΝΔ θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, θα μπει επιτέλους μια σειρά και θα σταματήσει όλους αυτούς που ανεξέλεγκτα είτε παραβιάζουν τη νομιμότητα είτε καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία είτε δημιουργούν τρομερές δυσκολίες στη ζωή των Ελλήνων πολιτών» υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ.

Διαβάστε Επίσης:

ΝΔ: Τα επεισόδια είναι σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Συνειδητή η ανοχή