«Υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για κάθε άλλη κρίσιμη ψηφοφορία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει των εξελίξεων στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ, όταν θα έλθει προς κύρωση η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα δεν πρόκειται να διαταραχθεί στη χώρα μας, ο ορίζοντας της κυβέρνησης είναι για τη λήξη της τετραετίας», εκτίμησε η κ. Σβίγκου και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή έχει υλοποιηθεί ο πιο σημαντικός κυβερνητικός στόχος, που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά εξίσου σημαντικοί στόχοι, όπως η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, τα θετικά μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιδότηση ενοικίου, μια σειρά νομοθετημάτων, τα οποία είναι να έλθουν τους επόμενους μήνες στη Βουλή, μας δείχνουν ότι ο ορίζοντας της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Αυτή ήταν και η συζήτηση που έγινε χθες στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ακριβώς επειδή η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα μας, αλλά και την κρισιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όπως όλες τις φορές, έτσι και τώρα θα επιλυθούν τα όποια ζητήματα υπάρχουν με τον πλέον ωφέλιμο τρόπο για τη χώρα μας». «Περιμένω από τα πολιτικά κόμματα, αντί να σκέφτονται για τις εκλογές τους επόμενους μήνες, να σκεφτούν για τα πολιτικά τους προγράμματα και να προτείνουν θέσεις και νομοθετήματα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά Στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «όπως ολοκληρώνεται η αναθεώρηση στη γειτονική μας χώρα βλέπουμε να διαψεύδεται κάθε επιχείρημα της ακροδεξιάς, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαστρέβλωσης αυτής της ιστορικής συμφωνίας».

«Οι τροπολογίες στην αναθεώρηση», συνέχισε, «συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία αυτή δεν έρχεται σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει την ιστορική κληρονομιά της δικής μας χώρας, ούτε της γλώσσας μας, αλλά έρχεται να επιλύσει με τον πλέον εθνικά επωφελή τρόπο μια εκκρεμότητα δεκαετιών».

Παρατήρησε, δε, ότι «η συμφωνία κινείται στην εθνική γραμμή, η οποία υπηρετήθηκε και από τη ΝΔ ως κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που τώρα κάνουν σαν να μην το θυμούνται ή σαν να μην το γνωρίζουν», χαρακτηρίζοντας «μεγάλη ιστορική ευθύνη για όλες τις δυνάμεις και όχι μόνο για τη σημερινή κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όλους τους βουλευτές να υπερψηφιστεί αυτή η ιστορική συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιλέγει να δώσει τόσες πολλές συνεντεύξεις για την οικονομία με όλα αυτά τα καταστροφολογικά σενάρια, τα οποία έχουμε δει ότι διαψεύδονται από τα πλέον επίσημα χείλη της Κομισιόν, την ίδια στιγμή που δεν βρίσκει να πει ούτε μια λέξη για τη συμφωνία των Πρεσπών και για τη σχέση της χώρας μας με τη γειτονική χώρα, που είναι ένα θέμα που και ο ίδιος το έχει χειριστεί και θα έπρεπε να σπάσει τη σιωπή του και να πάρει θέση χωρίς να ταυτίζεται με την αδιέξοδη στάση της Νέας Δημοκρατίας».

«Βλέπουμε να κρύβονται οι πρώην πρωθυπουργοί, ενώ θα έπρεπε ειδικότερα σε θέματα, τα οποία έχουν και οι ίδιοι χειριστεί, κι ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και μια συμφωνία που κινείται στην εθνική γραμμή που έχουν υπηρετήσει κι άλλοι πρωθυπουργοί, θα έπρεπε να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τα μικροπολιτικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κομμάτων τους και να πάρουν μία θαρραλέα και ειλικρινή θέση», επισήμανε.

Novartis: Η δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα δώσει τις απαντήσεις, είναι αυτή η οποία θα κάνει τις έρευνες και να είναι σίγουροι όλοι ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αυτή η οποία επιβάλλει μια απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε οι έρευνες αυτές να συνεχιστούν και να μην υπάρχει καμία σκιά και ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση και ως προς άλλες.

Η υπόθεση αυτή θα διαλευκανθεί, αν πιστεύουν κάποιοι ότι με φωνές και με κραυγές στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ θα εκφοβίσουν τη Δικαιοσύνη, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και θα έλεγα να είναι όλο προσεκτικοί και μετρημένοι στα λόγια τους, γιατί έχουμε δει ότι διάφοροι πολιτικοί προσπαθούν να εκφοβίσουν τους δικαστικούς λειτουργούς, μάλιστα μιλούν για χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση Novartis».