Την άποψη ότι «ακόμα και αν εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας την ευκαιριακή στήριξη 151 βουλευτών αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν θα πάει μακριά» εκφράζει, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας επίσης ότι «η μόνη ωφέλιμη λύση για τη χώρα, σε αυτές τις συγκυρίες, είναι οι εκλογές το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, Τσίπρα-Καμμένου, ο κ. Δένδιας υποστηρίζει ότι «ο "γάμος" δεν ήταν "εξ έρωτος" αλλά είναι προφανές ότι αποτελούσε προϊόν "συνοικεσίου εκ συμφέροντος"» και προσθέτει ότι «η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι εύκολο να διακοπεί στην πράξη και πιστεύω ότι το "διαζύγιο", ακόμα και εάν οριστικά υπάρξει, θα είναι προσχηματικό».

Σχετικά με το αν προτίθεται ή όχι η ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο πρωθυπουργός, ενδεχομένως, να διακατέχεται από "ευσεβείς πόθους", ώστε να απορριφθεί μία πρόταση μομφής της ΝΔ, λόγω των σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή και να μην μπορεί στην πράξη να προκληθεί εκ νέου τέτοιο ζήτημα επί ένα εξάμηνο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα». Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «αν κριθεί απαραίτητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της ΝΔ» σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σχολιάζει «αν δεν υπήρχε η εντονότατη αντίδραση του κόμματός μας στο ζήτημα της "εθνότητας-ταυτότητας" ίσως να μην υπήρχε εφεξής καμία ελπίδα βελτίωσης της διατύπωσης των συγκεκριμένων σημείων από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Αυτό το γνωρίζουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η ΝΔ στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Δένδιας δηλώνει: «Με τον κ. Παυλόπουλο μας συνδέει μακρά γνωριμία και προσωπική φιλία...Την απόφαση , όμως, για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για την Προεδρεία της Δημοκρατίας θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από διαβουλεύσεις που θα επιλέξει στον κατάλληλο χρόνο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια:

Ερ. Κύριε Δένδια, παρότι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν ικανοποίηση για τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας, ότι «δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», από μερίδα του Τύπου, τουλάχιστον, τα όσα ανέφερε για το κόμμα σας και τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών ερμηνεύονται ως κριτική. Δεν αποτελεί ρίσκο για τη ΝΔ να αντιτίθεται και στους εταίρους της στην ΕΕ και στις ΗΠΑ;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία προέτασσε από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή -και εξακολουθεί να προτάσσει- το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού. Σας υπενθυμίζω ότι η έξοδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974, από τον τότε πρωθυπουργό, και ιδρυτή λίγο αργότερα του κόμματός μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν μία τολμηρή αντίδραση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεν άλλαξε όμως η θέση του ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν» και λίγο αργότερα ήταν ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που ενέταξε τη χώρα στην ΕΟΚ, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Όσον αφορά το σήμερα και το συγκεκριμένο ζήτημα, ας μην παραβλέπουμε ότι αν δεν υπήρχε η εντονότατη αντίδραση του κόμματός μας στο ζήτημα της «εθνικότητας-ταυτότητας», ίσως και να μην υπήρχε εφεξής καμία ελπίδα βελτίωσης της διατύπωσης των συγκεκριμένων σημείων από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Αυτό το γνωρίζουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας, όπως γνωρίζουν ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα με σταθερό προσανατολισμό υπέρ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ερ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κυβερνητική συνοχή αναφορικά με τις σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου;

Απ. Κυρία Αδηλίνη, ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ήταν «εξ έρωτος», αλλά είναι προφανές ότι αποτελούσε προϊόν «συνοικεσίου εκ συμφέροντος». Δεν είχαν το παραμικρό κοινό ιδεολογικό στοιχεία, αντιθέτως είχαν αντιδιαμετρικές τοποθετήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε ένας εθνικολαϊκιστικός κυβερνητικός σχηματισμός με στόχο τη νομή της εξουσίας, που ως υβρίδιο θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης μελλοντικά της Πολιτικής Επιστήμης. Ακριβώς όμως επειδή στηρίζεται στο συμφέρον, η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν είναι εύκολο να διακοπεί στην πράξη και πιστεύω ότι το «διαζύγιο», ακόμη και εάν οριστικά υπάρξει, θα είναι προσχηματικό. Η συμβίωση και τα όσα έπραξαν από κοινού, δεν τους επιτρέπει να χωρίσουν πραγματικά τους δρόμους τους. Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι κάποια στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων μεταπήδησαν ουσιαστικά στο κόμμα του κυβερνητικού τους εταίρου, προτού καν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Ερ. Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές;

Απ. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open ότι θα επιδιώξει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχουν οι έξι τουλάχιστον «πρόθυμοι» βουλευτές που απαιτούνται. Στην περίπτωση όμως που δεν επιτύχει τον στόχο του, η σοβαρή λύση είναι οι εκλογές. Θεωρώ αδιανόητο ότι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομία, το πηδάλιο της χώρας να έχει μία κυβέρνηση που δεν θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Από άποψη «τύπων» δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα με μία ψήφο ανοχής, αλλά από πολιτική άποψη δεν υπάρχει χώρος για «ανοχή» σε μία κυβέρνηση, παρά μόνον για στήριξη ή αποδοκιμασία. Να σας υπενθυμίσω τη στάση του αείμνηστου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως από πρωθυπουργός, όταν η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος μειώθηκε στους 150 βουλευτές -ούτε καν στους 149- τον Σεπτέμβριο του 1993.

Ερ. Η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής ή αντίθετα θα αφήσετε στον Αλέξη Τσίπρα την πρωτοβουλία των κινήσεων ώστε να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του; Και αν όχι γιατί δεν θα καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας;

Απ. Ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να διακατέχεται από «ευσεβείς πόθους», ώστε να απορριφθεί μία πρόταση μομφής της ΝΔ, λόγω των σημερινού συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή και να μην μπορεί στην πράξη να προκληθεί εκ νέου τέτοιο ζήτημα επί ένα εξάμηνο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Εξυπακούεται ότι αν κριθεί απαραίτητο από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας. Αλλά το τι θα πράξουμε και πότε, δε θα μας το υπαγορεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερ. Αν τελικά ο κ. Τσίπρας ζητήσει και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τι θα πείτε ως ΝΔ;

Απ. Ακόμη και εάν εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας την ευκαιριακή στήριξη 151 βουλευτών, «με ανεμομαζώματα και με ανεμοσκορπίσματα», αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να πάει μακριά. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι μία ετοιμόρροπη κυβέρνηση, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως επισήμανα και προηγουμένως. Εκτιμώ ότι η μόνη ωφέλιμη λύση για τη χώρα σε αυτή τη συγκυρία είναι οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Ερ. Με βάση τα παραπάνω θεωρείτε, όμως, πιθανό το ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον προσεχή Οκτώβρη όπως επιμένει ο πρωθυπουργός;

Απ. Σε προγενέστερο χρόνο κάθε άλλο παρά απέκλεια το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Μια σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η συνολικότερη φιλοσοφία της, κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρούσε να παρατείνει όσο μπορούσε περισσότερο την κυβερνητική θητεία της. Σήμερα, ενδεχομένως να μην έχει αλλάξει η συγκεκριμένη στόχευση από πλευράς πρωθυπουργού, αλλά δεν είμαι βέβαιος για το αν υπάρχουν πλέον οι αντικειμενικές συνθήκες για να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο. Το βέβαιο είναι ότι κάθε ημέρα που παραμένει στη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται περαιτέρω η απήχησή του, αλλά αυξάνονται τα προβλήματα για τη χώρα και ο κίνδυνος επικίνδυνων περιπλοκών σε μια σειρά από ζητήματα.

Ερ. Μήπως, κύριε Δένδια, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή δημιουργήσει ένα νέο κοινοβουλευτικό τοπίο; Θέλω να πω μήπως αποτελέσει τη θρυαλλίδα ώστε να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα με μετακινήσεις βουλευτών;

Απ. Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε την εθνική συνεννόηση σε ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, με μικροκομματικό κίνητρο και προκειμένου να διχάσει την αντιπολίτευση, αλλά τελικά κινδυνεύει να πέσει ο ίδιος στην παγίδα που επιχείρησε να στήσει. Είναι κρίμα πάντως, γιατί η γεωπολιτική συγκυρία επέτρεπε τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους, εφόσον επιδιωκόταν η συναίνεση στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως την επιδίωξαν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, παρά τις μεγάλες διαφορές τους με την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση. Γενικά μιλώντας, με βάση την ιστορική εμπειρία της χώρας μας, φρονώ ότι είναι εθνικά επιζήμιο να αλλάζει ο πολιτικός χάρτης με αφορμή ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Όμως και σε αυτό η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, λόγω των χειρισμών της, ενώ επιβεβαιώνει και την ανάγκη για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, προτού λάβουν μαζική έκταση εκφυλιστικά για το πολίτευμα φαινόμενα, όπως υποσχέσεις για υπουργεία σε βουλευτές άλλων κομμάτων, μαζικές «μεταγραφές» κ.ά.

Ερ. Κύριε Δένδια, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πολάκη. Είστε βέβαιοι στη ΝΔ ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα φιάσκο ή μία «στημένη» υπόθεση για να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι όπως ισχυρίζεται η ΝΔ;

Απ. Η υπόθεση της Novartis είναι ένα διεθνές σκάνδαλο. Σε καμία άλλη χώρα όμως δεν «εργαλειοποιήθηκε» πολιτικά προκειμένου να πληγούν συγκεκριμένα κόμματα. Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως, αλλά και ότι πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη. Την κύρια ευθύνη πάντως δεν την έχει κάποιος συγκεκριμένος υπουργός, όσο και εάν προκαλεί με τα σχόλιά του εις βάρος ακόμα και συγκεκριμένων δικαστικών, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που τον καλύπτει και τον διατηρεί στη θέση του.

Ερ. Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εσείς στη ΝΔ τι λέτε;

Απ. Με τον κ. Παυλόπουλο με συνδέει μακρά γνωριμία και προσωπική φιλία. Οφείλω, αν μη τι άλλο, να υπενθυμίσω τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε άψογα το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τις κρίσιμες ημέρες του καλοκαιριού του 2015. Την απόφαση όμως για το πρόσωπο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα τη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τις διαβουλεύσεις που θα επιλέξει, στον κατάλληλο χρόνο.