«Η κυβέρνηση έχει πάρει αυτή τη στιγμή ψήφο εμπιστοσύνης από τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουν να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για «δεσμεύσεις που αφορούν την ισχυροποίηση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ακριβώς η αιτία της Συμφωνίας των Πρεσπών» αλλά και την ολοκλήρωση του προγράμματος «των αντιλαϊκών, αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, που προβλέπονται από τις δεσμεύσεις εξόδου από το υποτιθέμενο μνημόνιο».

Εκτίμησε δε σε ό,τι αφορά στην ψηφοφορία στη Βουλή πως «απ' ό,τι φαίνεται απ' όλα αυτά τα "παζάρια" και τις διαβουλεύσεις που γίνονται θα πάρει και ψήφο εμπιστοσύνης». Ωστόσο, όπως είπε, «το ζητούμενο δεν είναι αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, είναι αν ο λαός θα χαλάσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης και ουσιαστικά θα καταδικάσει και την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συναποτελούν, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αλλά βεβαίως και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που θέλουν να γίνουν οι νέοι χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη για να εφαρμόσουν ακριβώς την ίδια πολιτική, μια και οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα είναι πολύ μικρές πλέον όπως το βλέπουμε και από τις αλλεπάλληλες μεταγραφές διαφόρων πολιτικών στελεχών από το ένα κόμμα στο άλλο».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση γι' αυτές τις «μεταγραφές» βουλευτών, ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε: «Και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πρωτάρα σ' αυτό. Άλλωστε στην κοινοβουλευτική της ομάδα φιλοξενεί τέτοιους βουλευτές, που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα- και από το ΠΟΤΑΜΙ και από τους ΑΝΕΛ. Άρα είναι μία κριτική που είναι υποκριτική, γιατί βεβαίως μπορεί να υπάρχει ο όποιος τυχοδιωκτισμός σε προσωπικό επίπεδο ή ακόμα και πολιτικοί γυρολόγοι, οι οποίοι είναι γνωστοί, αλλά αυτό το μέγεθος των μετακινήσεων αναδεικνύει ότι οι πολιτικές διαφορές είναι πολύ μικρές ανάμεσα στα κόμματα».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη «ο ελληνικός λαός, με τη στάση του αλλά και με την ψήφο του στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, να κάνει τη διαφορά ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, το οποίο είναι σταθερό στον ρόλο του οργανωτή της λαϊκής πάλης, στον ρόλο της ισχυροποίησης του λαϊκού παράγοντα, που πρέπει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές εξελίξεις για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να αποκρουστεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά πάνω απ' όλα να κάνει πιο ορατή τη διέξοδο που προβάλλει το ΚΚΕ».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα δημοσιεύτηκαν περί καταγγελιών βουλευτών για απειλές και εκβιασμούς, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «όλα αυτά ως πρακτικές είναι καταδικαστέες», σημείωσε ότι «δεν είναι του σήμερα αλλά έρχονται από πολύ παλιά και θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Πρόσθεσε δε ότι «απ' αυτή την άποψη όσο καταδικαστέες είναι αυτές οι απειλές κι αυτά τα μηνύματα, τα οποία έρχονται, άλλο τόσο καταδικαστέες πρέπει να είναι από τον λαό οι προσπάθειες που κάνουν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών κέντρων -από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών ως την κ. Μέρκελ που ήρθε εδώ- να αναδείξουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος του ελληνικού λαού, να αναδείξουν τη θετική πλευρά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής».

Ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε επίσης «κάλπικο» το νέο αφήγημα, όπως τόνισε, της κυβέρνησης «ότι πλέον θα αναδείξει τον προοδευτικό χαρακτήρα και ο κ. Τσίπρας θα ηγηθεί του προοδευτικού πόλου».

Έκανε επίσης λόγο για «αναδιανομή της φτώχειας από τους λιγότερο φτωχούς στους περισσότερο, ενώ από την άλλη πλευρά, αντίθετα, στο απυρόβλητο μένουν τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και διευρύνονται περισσότερο με τα μέτρα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και τέτοια μέτρα στα "σκαριά" είναι π.χ. η στήριξη, όπως λέει το νομοσχέδιο των στρατηγικών επενδύσεων, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή ακόμα και το περαιτέρω "κουτσούρεμα" της προστασίας της πρώτης κατοικίας».