«Έχουμε μια ανεύθυνη κυβέρνηση, η οποία σε βάρος του ελληνικού λαού ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε νέο μνημόνιο.

«Οι Ευρωπαίοι, επειδή έχουν τα δικά τους προβλήματα, μας έδωσαν ένα μαξιλάρι προστασίας. Αυτό το μαξιλάρι είναι 25 δισ. ευρώ. Εάν με αυτό το μαξιλάρι προστασίας δεν δημιουργήσουμε πραγματικά τις προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές -αλλά όχι με λόγια, στην πράξη- και να αρχίσουμε να δανειζόμαστε όπως δανείζονται όλες οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, αλλά και οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, θα καταναλώσουμε και θα σπαταλήσουμε αυτό το ποσό μέχρι το 2020-21 και μετά θα παρακαλούμε για μνημόνιο και δε θα βρίσκουμε. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδος. Το ένα μαξιλάρι», εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Το χειρότερο από το μνημόνιο είναι να μην έχεις λεφτά να χρηματοδοτήσεις τις βασικές σου ανάγκες».

«Εμείς», συνέχισε, «δανειζόμαστε από τους άλλους λαούς με επιτόκιο 0,7% και αν βγούμε στις αγορές σήμερα θα δανειστούμε με 4,5%. Αν λοιπόν εμείς δε μπούμε σε μία κανονικότητα να δανειζόμαστε τα χρήματα που μπορούμε να δανειστούμε, δε θα μας συμφέρει να βγούμε στις αγορές να δανειζόμαστε με 4,5%, θα ξαναγυρεύουμε μνημόνιο να δανειζόμαστε με 0,7% και δε θα υπάρχει κανένας λαός να μας δώσει αυτά τα χρήματα». «Η διαφορά στο επιτόκιο», διευκρίνισε, «σημαίνει ότι ενώ φέτος πληρώνουμε 4 δισ. ευρώ σε τόκους από τον προϋπολογισμό, θα πληρώνουμε 12 δισ. ευρώ».

«Θα έχει τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία ή ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει 8 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους; Βλέπετε πουθενά να δημιουργείται νέος πλούτος για να έχουμε έσοδα για να μπορούμε να πληρώσουμε αυτές τις ανάγκες μας; Όλα αυτά που θεωρείτε δεδομένα δεν υπάρχουν», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παρατήρησε ότι «ο καθένας κοιτάζει τα προβλήματά του και περιφρουρεί τα δικά του δίκαια και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια σταθερότητα, ειρήνη, να μην υπάρχουν προβλήματα σε μια περιοχή».

«Το ίδιο απασχολεί και εμάς», εξήγησε, φέροντας ως παράδειγμα, ότι αν η Εσθονία υπέγραφε με τη Λευκορωσία μια συμφωνία σε βάρος των εθνικών της συμφερόντων της, η Ελλάδα δεν θα είχε λόγο να ενδιαφερθεί, εφόσον η συμφωνία αυτή θα διαφύλασσε τα ελληνικά συμφέροντα, υπό την έννοια ότι θα απέτρεπε μία σύγκρουση στην περιοχή και θα εξασφάλιζε την ειρήνη στη γειτονιά της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «και ο Ερντογάν θα είναι ευχαριστημένος αν του παραχωρήσουμε την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη σε όλα τα Δωδεκάνησα περιοριζόμενη στα έξι ναυτικά μίλια, όπως ο ίδιος θέλει [...] αν είσαι πρόθυμος να παραχωρήσεις την εθνική σου κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια, όλοι οι γείτονές σου θα είναι ευχαριστημένοι».