Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την πολιτική του στο Μακεδονικό και την οικονομία, αλλά και για τις θέσεις του αναφορικά με τη Βενεζουέλα, εξαπολύει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης.

Για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει: «Ο κ. Τσίπρας σκόπιμα χρησιμοποίησε ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα με στόχο να αλλάξει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό και να αποκομίσει βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος. Παράλληλα, ο στόχος του ήταν η αποκατάσταση της προσωπικής του αξιοπιστίας προς τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα επειδή, μεταξύ άλλων, η χώρα μας αναγνωρίζει για πρώτη φορά μία "μακεδονική γλώσσα" και μία "μακεδονική εθνότητα", τροφοδοτώντας έτσι τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «αρά το γεγονός ότι η Συμφωνία βλάπτει αναμφισβήτητα τη χώρα μας, εμείς δεν κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ότι είναι προδότες, όπως έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έρθει στην εξουσία» και προσθέτει: «Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να θέσουμε βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σχετικά με την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη σημερινή κυβέρνηση και εξηγεί: «Γνωρίζουν καλά ότι όχι μόνο δεν υλοποίησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης, αλλά άσκησε, αντιθέτως, μία πολιτική υπερφορολόγησης, διόγκωσης του κράτους και παρεμπόδισης της επιχειρηματικότητας». Αμφισβητεί, δε, την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει πλέον μία οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία είναι το αποτέλεσμα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με μεμονωμένους βουλευτές, σε πολλούς από τους οποίους υποσχέθηκαν κυβερνητικές ή άλλες θέσεις».

Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον: «Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019 θα φέρει σταθερότητα και ελπίδα. Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όπου οι λαϊκιστές θα υποστούν μία ξεκάθαρη ήττα. Από μόνη της, η προκήρυξη των εκλογών θα αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και θα σφραγίσει τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή ελπίδας για τον ελληνικό λαό».

Όσον αφορά τη δική του πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Είναι κρίσιμο για την επόμενη κυβέρνηση να αποκαταστήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των αγορών, να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και να επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade). Έχουμε σχέδιο, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα σε 18 μήνες. Η ακεραιότητα και οι ικανότητες των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή μου θα αποτελέσουν το πρώτο κρίσιμο μήνυμα προς τις αγορές... Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της κυβέρνησής μου θα μειώσουμε τον συντελεστή φορολογίας από το σημερινό επίπεδο στο 20% και τον ENΦIA για όλους τους Έλληνες πολίτες κατά 30%. Ο ευρύτερος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, να κινητοποιήσουμε τις εγχώριες επενδύσεις και να παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα επενδυτικά έργα, ξεκινώντας από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και συνεχίζοντας και σε άλλα αδρανή έργα, όπως η επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Επιπλέον, θα εφαρμόσουμε άμεσα μία συντονισμένη ρυθμιστική παρέμβαση, προκειμένου να απλοποιήσουμε δραστικά τις αδειοδοτήσεις και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες σχετίζονται με τη σύσταση μίας επιχείρησης στην Ελλάδα».

Για το θέμα της Βενεζουέλας, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Συμμεριζόμαστε τη δυσχερή κατάσταση του λαού της Βενεζουέλας και την επιθυμία του να απαλλαγεί από ένα αδίστακτο δικτατορικό καθεστώς, το οποίο είναι προσκολλημένο στην εξουσία με κάθε κόστος. Ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει όχι μόνο έλλειψη τροφίμων, αλλά και βία, εκφοβισμό και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως το αίτημα της ΕΕ για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές... Τα περισσότερα δημοκρατικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν πρόσφατα ένα ισχυρό μήνυμα κατά του καθεστώτος Μαδούρο, με θλιβερή εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε κάποτε ότι το καθεστώς Μαδούρο ήταν ένα πρότυπο, το οποίο και ονόμαζε "μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη". Δικαίως, λοιπόν, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί τι μπορεί να συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».