Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται «για τη διαμόρφωση ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου σε ισότιμη βάση», σημειώνει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην RealNews, ενώ ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για τις επιλογές τους.

«Η όποια κινητικότητα εμφανίζεται σήμερα είναι το αποτέλεσμα βαθύτερων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών που ξεκίνησαν από το 2010 και μετά. Η έξοδος από το πρόγραμμα και η συμφωνία των Πρεσπών επέδρασαν σίγουρα καταλυτικά και επιτάχυναν τις εξελίξεις», είπε ο κ. Σκουρλέτης, ερωτηθείς σχετικά με την παρατηρούμενη σύγκλιση στελεχών της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πολύμορφη και ότι στο επίπεδο της κοινωνίας κάποια πράγματα έχουν ήδη συμβεί.

Μιλώντας για το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία της «αδιαμφισβήτητης πολιτικής επικοινωνίας της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ», «τότε σε λίγο θα μιλάμε, σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, για μια πρώην κεντροαριστερή δύναμη». Συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται «για τη διαμόρφωση ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου σε ισότιμη βάση» και «με σεβασμό στην ιδιαίτερη διαδρομή και πολιτική παρουσία της κάθε πολιτικής δύναμης, που θα ανταγωνίζεται προγραμματικά τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά παράταξη». Τονίζει ότι «σε αυτό τον πόλο έχουν θέση ο ΣΥΡΙΖΑ (ως η βασική σύγχρονη έκφραση της Αριστεράς), δυνάμεις της οικολογίας, μικρότερες δυνάμεις της Αριστεράς και δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς που απαγκιστρώνονται από τον νεοφιλελευθερισμό».

Ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ, για την οποία υποστηρίζει ότι «η απόλυτη διάψευση των εκτιμήσεων και των προσδοκιών της, την οδηγεί σε μια τυφλή, διχαστική και ακραία αντιπολιτευτική τακτική». Υπογραμμίζει ότι στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την προστασία και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγορεί τη ΝΔ ότι «μέσω της υιοθέτησης μιας εθνολαϊκιστικής και πατριδοκάπηλης λογικής» για το Μακεδονικό, «ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς», για να σημειώσει ότι «υπάρχει η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός αντιεθνικιστικού μετώπου, που θα περιθωριοποιήσει την ακροδεξιά λογική και τον νεοφασισμό». «Αυτό το μέτωπο αφορά σίγουρα και δεξιούς δημοκράτες πατριώτες», συμπληρώνει.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από τα 2/3 των αυτοδιοικητικών μας επιλογών» και πως «οι δυνάμεις που πιστεύουν σε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση θα βγουν ενισχυμένες σε βάρος όλων όσοι μέσω των ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεών τους προωθούν μια αντίληψη που θέλει τους δήμους συρρικνωμένος και χωρίς ρόλο».