«Ουσιαστικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καλή προετοιμασία στο κομμάτι αυτών των επισκέψεων και αυτών των επαφών, ειδικά με την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Τσιάρας μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι «Το είχαμε επισημάνει και πέρυσι όταν ο Τούρκος πρόεδρος ήλθε και δυστυχώς έθεσε θέματα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχε καλή προετοιμασία από την ελληνική πλευρά -θυμηθείτε πόσα ακολούθησαν και πώς κλιμακώθηκε μία μίνι κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων- και βεβαίως αποδείχθηκε ακόμη και χθες όταν μάλλον αμήχανος ο πρωθυπουργός άκουγε όσα του έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με τις θέσεις της γειτονικής χώρας, που βεβαίως είναι ζητήματα ανοιχτά εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Παρατήρησε, δε, ότι: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι στα καλύτερά της, όπως αποδεικνύεται από το ότι έχουμε πολλά μέτωπα, το μέτωπο που επιχείρησε και έκλεισε με τη δική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση -το θέμα της ονοματολογίας της γειτονικής χώρας των Σκοπίων- δεν νομίζω ότι έκλεισε υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, έκλεισε με τη σαφώς αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών υπάρχει ανοιχτό το θέμα με την Αλβανία, που κι εκεί υπάρχουν ζητήματα πολλά, υπάρχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες έχουν κλιμακωθεί σε ένα τοπίο που μάλλον είναι από τα χειρότερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες».

«Τα ζητήματα είναι πάρα πολλά», συνέχισε ο κ. Τσιάρας, «φαίνεται ότι δεν υπάρχει σεβασμός στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν με το που φτάνει απευθείας ουσιαστικά η Άγκυρα θέτει ζήτημα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, υπάρχουν θέματα τα οποία έβαλε ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, όταν ξέρουμε ότι οι παραβιάσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν ζητήματα, τα οποία δυστυχώς ενώ θα έπρεπε να φέρουν υπόλογη τη γειτονική χώρα της Τουρκίας, ξαφνικά βάζουν εμάς στην απέναντι πλευρά να χρειάζεται να απολογούμαστε και να θέτουμε αυτά τα ζητήματα».

Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη επισήμανε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής «είναι ένα ζήτημα κι αυτό ανοιχτό εδώ και δεκαετίες, έχει γίνει μια από τις βασικές προτεραιότητες όχι μόνο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά έχει τεθεί και από διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, έχει τεθεί από σχεδόν την παγκόσμια κοινότητα ως ένα ζήτημα το οποίο έπρεπε η Τουρκία να σεβαστεί», όμως, «ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ανταλλαγής του συγκεκριμένου ζητήματος από την τουρκική πλευρά με τα θέματα των μουφτήδων που υπάρχουν στη Δυτική Θράκη και πάντα προσπαθεί να εμπλέξει ένα ζήτημα που αφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με ένα θέμα που αφορά σε μια θρησκευτική μειονότητα από τη δική μας πλευρά».

Ζούμε ευτελισμό του κοινοβουλίου

Αναφερόμενος, εξάλλου, στους έξι βουλευτές που με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν η ψήφος τους να υπολογίζεται με τις ψήφους της συμπολίτευσης κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων που δεν ακολουθούν τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά και τη συζήτηση που προηγήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Δυστυχώς ζούμε έναν απίστευτο ευτελισμό του κοινοβουλίου και μια σοβαρή υποβάθμιση και των δημοκρατικών θεσμών αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και λυπάμαι πραγματικά γιατί ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος θα έπρεπε μέσα από το ρόλο του να λειτουργεί απολύτως ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, αφενός μεν ταυτίζει το δικό του πρόσωπο και τον δικό του ρόλο με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά δέχεται πρακτικές που εκθέτουν και τον ίδιο, εκθέτουν και το κοινοβούλιο , εκθέτουν την κοινοβουλευτική πρακτική».

«Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προηγούμενη Πέμπτη αν δεν κάνω λάθος και να λέει ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής μιας -και φαίνεται καθαρά ότι η πίεση που ασκεί ο κ. Καμμένος, προφανώς ανησυχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα να στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και να λέει ότι αυτά που σας λέγαμε νωρίτερα επειδή έχει δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρνητική σας καλώ να μην τα προωθήσετε, μην προχωρήσετε σε καμία αλλαγή του κανονισμού. Η Βουλή είναι ένα ανεξάρτητο Σώμα. Η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής δεν ολοκληρώνεται καν με την όποια εμπλοκή της κυβέρνησης πολύ δε περισσότερο με την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας στην όποια επιχειρούμενη αλλαγή [...] Από που και ως πού ένας πρόεδρος Βουλής μπορεί να δέχεται δύο βουλευτές οι οποίοι ανήκουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία ουσιαστικά ανήκει πλέον την αντιπολίτευση, να δίνουν με δήλωσή τους έγκριση για οποιαδήποτε μελλοντική χρονική στιγμή υποστήριξης για οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση [...] Είναι δυνατόν βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου ο οποίος πρέπει τουλάχιστον να λειτουργεί καταρχήν με μια οριακή καταρχήν προσωπική αξιοπρέπεια να στέλνει δήλωση και να λέει για οτιδήποτε έρχεται από εδώ και πέρα από την πλευρά της κυβέρνησης το ψηφίζω χωρίς να ανήκει σε αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα; Εδώ μιλάμε για κάτι που ξεπερνά και την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα και τη θεσμική προσέγγιση και προσήλωση», εξήγησε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως «από τη στιγμή που είναι παρακολούθημα της συγκεκριμένης συμφωνίας [...] και από τη στιγμή που είμαστε εναντίον της, θα είμαστε και εναντίον της προσχώρησης της συγκεκριμένης χώρας στο ΝΑΤΟ» καθώς «δεν είναι αποσυνδεδεμένο το ένα από το άλλο».

Διευκρίνισε, δε, πως σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νέα Δημοκρατία κρατάει ζωντανό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το δικαίωμα του βέτο», βλέποντας κυρίως «όλες αυτές τις εξελίξεις γύρω από όλα τα αλυτρωτικά ζητήματα που δυστυχώς παραμένουν στην επιφάνεια και δεν έχουν εξαλειφθεί με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στις Πρέσπες».

Δείτε επίσης: