«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να ολοκληρώσει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου, «να πετύχει εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν», σε ό,τι αφορά τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει συχνά - πυκνά ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην ομιλία του σε αποψινή εκδήλωση με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα», ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «Δε χρειάστηκε εξάλλου να περάσουν τέσσερα χρόνια, αφού πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική που να ικανοποιεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις λαϊκές ανάγκες».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «στην αντιλαϊκή επίθεση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στα δύο προηγούμενα μνημόνια, πρόσθεσε και ένα τρίτο και μαζί εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις έως το 2060, χώρια εκείνες που απορρέουν από τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην «πολύ διαφορετική Ελλάδα» για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είπε ότι αυτή «δεν είναι άλλη από την Ελλάδα της ακόμα πιο άγριας εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, της εκτίναξης της «ευελιξίας» και της μοιρασιάς μιας θέσης δουλειάς στα δύο και τα τρία, των δεκάδων εργατικών «ατυχημάτων», των διαλυμένων ΣΣΕ, με το ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος να έχει πάει πολλά βήματα παραπέρα, με βάση και τον άθλιο νόμο Κατρούγκαλου, που ήρθε να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές».

«Είναι η Ελλάδα με ακόμα πιο χτυπημένα τα δικαιώματα σε Υγεία και Πρόνοια, με τη φοροληστεία του λαού να έχει χτυπήσει «ταβάνι» και με τα δισεκατομμύρια των ματωμένων πλεονασμάτων για την αποπληρωμή των χρεών που δεν δημιούργησε ο λαός, να επεκτείνονται για πολλά χρόνια μπροστά, με χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών προ των πυλών και την ενεργειακή φτώχεια να σπάει κόκαλα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ακόμα ότι η τετράχρονη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή πολιτική πηγαίνει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής ενάντια στο εργατικό-λαϊκό κίνημα», την συστηματική προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και με την «επιστράτευση» του «ωμού αντικομμουνισμού και της λάσπης ενάντια στο ΚΚΕ».

Είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κόψει ΣΥΡΙΖΑ κάθε διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων για ανάκτηση των απωλειών τους και πολύ περισσότερο κάθε αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων, συνεχώς διευρυνόμενων, λαϊκών αναγκών. «Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τον ακροδεξιό του εταίρο του μέχρι πριν λίγες μέρες, τους ΑΝΕΛ, και για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισής» της στην περιοχή, πήγε «σε άλλο επίπεδο» την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» ανέφερε, επιπλέον ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της τετραετίας, «επιβεβαιώθηκε το πόσο κάλπικες είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τη συντριπτική πλειοψηφία των αντεργατικών νόμων, ενώ από τον ίδιο «τσελεμεντέ» του κεφαλαίου διαβάζουν όλες τις σημερινές αντιλαϊκές συνταγές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα «ξεμπέρδευε με το παλιό», απορρόφησε στελέχη και τμήματα του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, έγινε πρώτο βιολί του» είπε αναφέροντας την συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «με το ακροδεξιό συνεταιράκι του, τους ΑΝΕΛ» και το «ΣΥΡΙΖΑίικο «ξέπλυμα» στην υπόλοιπη σοσιαλδημοκρατία».

Επισήμανε ότι «το ατελείωτο πέρα - δώθε και οι μεταγραφές ανάμεσα στα αστικά κόμματα», η πορεία των «δήθεν «νέων» και δήθεν «άφθαρτων» μορφωμάτων που αξιοποιήθηκαν για τον εγκλωβισμό του λαού», το πέρασμα από «το κάλπικο δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» στον -κατά τον πρωθυπουργό- «δημιουργικό διπολισμό» ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ», είναι ενδεικτικά για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και από την εναλλαγή διαχειριστών στο τιμόνι της αστικής εξουσίας.

Έκανε λόγο για απίστευτη προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων εκ μέρους της κυβέρνησης με την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας ότι «και 1 ευρώ να βάλει στην τσέπη του ο εργάτης, ο νέος άνθρωπος καλό είναι, αλλά, άλλο αυτό κι άλλο να θέλουν να πει κι «ευχαριστώ» ο εργαζόμενος που μάτωσε και συνεχίζει να ματώνει, γιατί αυτό απαιτεί η διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφερόμενος σε αποστροφή της υπουργού Εργασίας πως «οι θεσμοί δεν έχουν κανένα ρόλο πάνω στον κατώτερο μισθό και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς η χώρα μας βρίσκεται εκτός μνημονίων», επισήμανε ότι «σαφέστατα και δεν είναι έτσι καθώς έχουν συμφωνήσει τη διαρκή επιτήρηση, τη συνεχή εποπτεία, τα ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060 και με βάση αυτά θα ελέγχουν την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της υλοποίησης των μέτρων».

Είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελιούνται από την απαίτηση του ΣΕΒ να μειώσει η κυβέρνηση την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς, όπως είπε, «(η κυβέρνηση) αυτά τα έχει υποσχεθεί, ενώ έχει δρομολογήσει ήδη τη μείωση της φορολογίας των κερδών».

Πρόσθεσε ότι αυτά δεν είναι το μόνο χατίρι που έκανε η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, καθώς «διατήρησε το νόμο Βρούτση της ΝΔ που «βάζει στο γύψο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και διαμορφώνει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου».

«Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία χτυπήματος των μισθών και πολλών ακόμη εργασιακών δικαιωμάτων που συμπεριλαμβάνουν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ένωσης Κεντρώων, ενεργοποίησε τον πλέον εμβληματικό μνημονιακό νόμο».

Όπως εξήγησε, «η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης συνεχίζει και υφίσταται καθώς η κάθε κυβέρνηση έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό, με μοναδικό κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση των επενδύσεων. Σήμερα προχωράει σε μια μικρή αύξηση, αύριο αν «δεν πάει καλά η οικονομία», μπορεί να αποφασίσει μείωση. Με δυο λόγια, ο κατώτερος μισθός θα υποδεικνύεται από τους εργοδότες, την ΕΕ, το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

«Αν η κυβέρνηση ήθελε, όπως λέει, να αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα ψήφιζε την πρόταση νόμου των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων που είχε υιοθετήσει και καταθέσει δυο φορές ως σήμερα, το ΚΚΕ» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα αντεργατικά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου δεν εφαρμόστηκαν κατ' εξαίρεση στην Ελλάδα αλλά είναι ο κανόνας που ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο μονιμοποίησε όλες τις αντεργατικές ανατροπές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποδείχτηκε στην πράξη ο καλύτερος συνεχιστής της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής.

Είπε ότι τα λεγόμενα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «επανόδου της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», είναι «διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι οι απαιτήσεις του είναι το πρόγραμμά τους», ενώ «βαφτίζουν παθογένειες και στρεβλώσεις τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις».

Πρόσθεσε ότι στρώνουν το έδαφος στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω της διασφάλισης της κερδοφορίας τους, είτε με τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και με νέα προνόμια-δώρα που δίνονται απευθείας στο κεφάλαιο, όπως άλλωστε φάνηκε και με τον φετινό προϋπολογισμό.

Υπογράμμισε ότι είναι «πρόκληση να βαφτίζει η κυβέρνηση φιλολαϊκή πολιτική την αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν διατήρησε και ενίσχυσε το νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων», αλλά και γιατί ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου «που βάζει στον Προκρούστη τις συντάξεις, έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, κατοχύρωσε και διεύρυνε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», γιατί διατήρησε τις αντεργατικές διατάξεις που χτυπούν τη συνδικαλιστική δράση και ψήφισε επιπλέον νέες, γιατί ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.

«Δεκάδες απεργίες βγαίνουν «παράνομες», με απίστευτη ταχύτητα, με κάθε είδους σαθρή και αστεία αιτιολογία, ποινικοποιώντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι πρόκληση να βαφτίζει η κυβέρνηση την πολιτική της ως «φιλολαϊκή», γιατί στα τέσσερα αυτά χρόνια έχουμε εκτίναξη της εντατικοποίησης, της υπερωριακής απασχόλησης».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώθηκε ότι η μοναδική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στο κεφάλαιο και το λαό και άρα η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να κατευθύνεται ενάντια στην αστική τάξη, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στα αστικά κόμματα όλων των αποχρώσεων».

Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του παραδείγματος του ΣΥΡΙΖΑ από το σύστημα, για να αποδείξει ότι κάθε επίκληση ρήξης και σύγκρουσης είναι ανώφελη και πρόσθεσε ότι εκείνο που χρεοκόπησε αυτά τα χρόνια είναι η αντίληψη «ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική με την αστική τάξη στην εξουσία, με την οικονομία στα χέρια του κεφαλαίου και τους αντιλαϊκούς διαχειριστές να εναλλάσσονται ο ένας με τον άλλον».

«Αυταπάτη και ψευδαίσθηση είναι η δήθεν δυνατότητα φιλολαϊκής μεταρρύθμισης του συστήματος, ότι μπορεί δήθεν «να γίνει ο καπιταλισμός ανθρώπινος»« ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ «προέβλεψε την πορεία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή κρίνει με βάση τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα».

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, «σήκωσε το βάρος της αποκάλυψης αυτής, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για να παραμείνει η φλόγα της πάλης αναμμένη, για να μην περάσει σαν οδοστρωτήρας η απογοήτευση πάνω από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Σήμερα, μπαίνει μπροστά ώστε η πείρα που έχει συσσωρευθεί να μπολιάσει την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για το στέριωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, που αποτελεί την πραγματική ελπίδα για κάθε εργάτη, λαϊκό άνθρωπο, νέο και νέα».

Ο γ.γ. της ΚΕ του Κόμματος απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και συμπαράταξης με το ΚΚΕ, «έστω κι αν σε επιμέρους ζητήματα, υπάρχουν ξεχωριστοί προβληματισμοί και απόψεις.

«Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη ταξική αγκαλιά για τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργάτες και τις εργάτριες, τους βιομηχανικούς εργάτες, τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους επιστήμονες που βάζουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της παραγωγής, τους νέους και τις νέες περιπλανώμενους στην καπιταλιστική αγορά εργασίας, σε αυτή την απάνθρωπη ζούγκλα της εκμετάλλευσης. Για να δώσουμε μαζί όλες τις ταξικές πολιτικές μάχες. Για να κάνουμε εμείς τη διαφορά, με ισχυρό ΚΚΕ παντού» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.