Την πεποίθηση ότι οι κοινοβουλευτικές διεργασίες πρέπει να βασίζονται στον κανονισμό της Βουλής και στην εφαρμογή, με απόλυτο σεβασμό, του Συντάγματος, εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή το θέμα της σύστασης και λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση "Open Beyond", σχετικά με το εάν αναζητά η κυβέρνηση τρόπο διατήρησης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα «πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση τον κανονισμό της Βουλής, με βάση το Σύνταγμα, με απόλυτό σεβασμό στην εφαρμογή του. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «πάντοτε μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις, αλλά αυτό πρέπει να στηρίζεται σε μια ευρύτατη συναίνεση και να μην αρχίσουμε εκ των προτέρων να λέμε ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες».

Όπως είπε, «υπάρχει μια καινούργια πραγματικότητα στην ελληνική Βουλή αυτή τη στιγμή, η οποία θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στην προοπτική, κάποια στιγμή, της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι βουλευτές. Ποτέ δεν είχαμε μια τέτοια πραγματικότητα Αυτό, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα μας οδηγήσει - λέω κάποια στιγμή, δεν λέω αύριο - σε κάποιες οριακές αλλαγές, μέσα από μια συζήτηση σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο και με ευρύτατη συναίνεση».

Γραφικές οι δηλώσεις Καμμένου

Επίσης, χαρακτήρισε «γραφικές» τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, περί ενεργειών διάλυσης του κόμματός του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και επεσήμανε: «Τα κόμματα δεν διαλύονται επειδή κάποιοι άλλοι το θέλουν. Τα κόμματα υπάρχουν αν το θέλουν οι ψηφοφόροι, αν εκφράζουν πραγματικές τάσεις μέσα στην κοινωνία, εάν έχουν, τελικά, διαμορφώσει τον δικό τους χώρο που έρχονται να τον καλύψουν με την πολιτική παρουσία τους. Αυτά είναι γραφικές δηλώσεις».

Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα

Ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε επίσης, ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «δεν βασιζόταν σε μια ευρύτερη προγραμματική σύγκλιση και πρόσθεσε ότι «καθώς έχουμε επιστρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, με το τέλος των μνημονίων στην κανονικότητα στο πεδίο της οικονομίας, ας επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στο πεδίο της πολιτικής». «Τα πράγματα, έτσι όπως διαμορφώνονται, στην μετά τα μνημόνια εποχή, δείχνουν να συγκροτούνται σε μια άλλη βάση. Θα αναμετρηθούμε με βάση το τι σχέδιο έχει ο καθένας για την επόμενη μέρα» τόνισε.

Στόχος η εξάντληση της τετραετίας

Επίσης, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, διότι «είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Είναι πολλές οι παράμετροι που θα διαμορφώσουν τον εκλογικό χρόνο. Για εμάς, στο τραπέζι είναι η εξάντληση της τετραετίας».