Με την πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Αντρέα Νάλες, συναντήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος συνοδεύει την κ. Γεννηματά, καθώς το απόγευμα θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι συζήτησε με την κ. Νάλες «για την πορεία της Ευρώπης και τις θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς, είναι τώρα η ώρα, στις ευρωεκλογές, εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες να προωθήσουμε ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές λύσεις απέναντι στη διαρκή λιτότητα και τις συντηρητικές πολιτικές».

«Η προοδευτική ατζέντα εκφράζεται με την υποψηφιότητα F. Timmermans, πρέπει να γίνει ορατή από τους λαούς μας. Για μια κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Να κλείσουμε τον δρόμο στην ακροδεξιά και τους εθνικιστές» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η κ. Γεννηματά ενημερώθηκε από την πρόεδρο του SPD για τις προτάσεις που διαμόρφωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό και την ελάχιστη σύνταξη, καθώς και την πρόταση να ιδρυθεί ένα ασφαλιστικό ταμείο που θα χορηγεί επιδόματα ανεργίας, από κοινοτικά χρήματα, σε όλους τους άνεργους των χωρών της ΕΕ.

Επίσης, συμφωνήθηκε, ενόψει των ευρωεκλογών, η κοινωνική ατζέντα να είναι στο επίκεντρο των Ευρωσοσιαλιστών απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κ. Νάλες αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ιστορικών σχέσεων ανάμεσα στο SPD και το Κίνημα Αλλαγής και δήλωσε τη διάθεσή της, ενόψει των εθνικών εκλογών, να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο. Η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε την πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας για την υποστήριξη που προσέφερε, αντίθετα με τις πολιτικές λιτότητας του κ. Σόιμπλε.

Η κοινωνική Ευρώπη στο επίκεντρο της συνάντησης της Φώφης Γεννηματά με την πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες

Η κοινωνική Ευρώπη, η πρόκληση των ευρωεκλογών, αλλά και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γερμανία και η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του Κινήματος Αλλαγής, ήταν τα βασικά θέματα κατά τη συνάντηση, που είχαν νωρίτερα σήμερα, στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι ορόεδροι των δύο κομμάτων, Αντρέα Νάλες και Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Νάλες τόνισε τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «αποφασιστικές για όλη την Ευρώπη, διότι το θέμα είναι εάν θα επιστρέψουμε στη λογική του κράτους-έθνους ή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία κοινή Ευρώπη, για μία αλληλέγγυα κοινωνική Ευρώπη. Και εδώ γίναμε πολυ συγκεκριμένες». «Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί, όπως και για το ΠΑΣΟΚ, κεντρικό θεμα για το SPD. Και κατά την οικονομική κρίση ζήσαμε πως έγιναν λάθη και από την συντηρητική διοίκηση εδώ στην Γερμανία. Υπό αυτήν την έννοια είναι κοινή πεποίθησή μας ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ότι χρειαζόμαστε μία ασφάλιση για τους ανέργους σε κοινοτικό επίπεδο, ότι χρειαζόμαστε κατώτατες συντάξεις στα διάφορα κράτη. Αυτό ήταν, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο θέμα» υπογράμμισε η επικεφαλής του SPD.

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε «η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία αυτήν την στιγμή είναι πολύ ταραγμένη», γεγονός που, όπως επισήμανε, «το καταλαβαίνουμε και εδώ στη Γερμανία και το παρακολουθούμε». Και εκεί πιθανόν επίκεινται σύντομα εκλογές, πρόσθεσε η κ. Νάλες και σημείωσε ότι και η ίδια ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για την κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ήταν μία πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, την οποία έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε. Επιθυμούμε να εντατικοποιήσουμε τις επαφές μεταξύ SPD και ΠΑΣΟΚ», κατέληξε η κ. Νάλες, τονίζοντας πως το γεγονός ότι οι δύο πρόεδροι είναι γυναίκες «δεν συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ