«Tο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να μειώσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς. Εύχομαι η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης μέρας να αναδείξει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου όποια κι αν είναι αυτά», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πρόσθεσε ότι είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές της Mεταπολίτευσης και ανέφερε ότι «αυτές οι ακροδεξιές φωνές έρχονται όχι με κριτική στάση προς την Ευρώπη, έρχονται με απορριπτική θέση προς την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μπαίνουν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για να το πολεμήσουν αυτές οι φωνές όχι για να το διορθώσουν».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν έχει άλλο δρόμο, μόνο μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σταθεί και λόγω της γεωγραφικής της θέσεως και λόγω των εγγενών προβλημάτων, μία χώρα που έχει φέρει τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία στον πλανήτη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ευρώπη. Επομένως, πρέπει να είναι μέσα στην Ευρώπη, κριτικά μεν, αλλά παραγωγικά υπέρ του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αυτό το εξασφαλίζουν μόνο τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Ερωτηθείσα εάν το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση ευρύτατου προοδευτικού μετώπου μπορεί να βρει ευήκοα ώτα, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι «ο κύριος πρωθυπουργός αναζητεί ακροατήριο, έχει το δικό του το ακροατήριο με διάφορες ενέργειες που έχει κάνει και με συγκολλήσεις».

Όπως εξήγησε η κ. Βόζεμπεργκ «αυτή τη στιγμή δεν έχει ηθική νομιμοποίηση στην κοινωνία, αριθμεί 145 βουλευτές και οι υπόλοιποι είναι μια "συγκολλητική ουσία". Δεν θέλω να προσβάλλω, αλλά είναι απόλυτα προσβλητικές οι ενέργειες που έχουν κάνει οι συνάδελφοι -εννοώ να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο παραχωρούν ουσιαστικά τη συνείδησή τους και δεσμεύονται για σχέδια νόμου, το περιεχόμενο των οποίων αγνοούν- αυτό δεν έχει ποτέ γίνει στα κοινοβουλευτικά πρακτικά».

«Υπάρχε μια ετερόκλητη ομάδα αυτή τη στιγμή, ένα συνονθύλευμα που δεν συνδέεται, δεν υπάρχουν ιδεολογικές συγκλίσεις, δεν υπάρχουν συγκλίσεις παρά μόνο συμφερόντων και μιλώ για εκείνους τους βουλευτές που αντάλλαξαν, τέλος πάντων, την παρουσία τους με έναν υπουργικό θώκο, αυτό δεν τιμά ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον κοινοβουλευτισμό. Είναι συναλλαγές με τις οποίες εγώ προσωπικά διαφωνώ και το λέω γιατί ο καθένας μας κρίνεται και από τη συνέπεια και από τη διαδρομή του πολιτικά. Τα ανοίγματα τα οποία κάνει, περισσότερο προσπαθεί να πλήξει το Κίνημα Αλλαγής, δεν ξέρω ποιοι θα συμπράξουν και ποιοι όχι, αλλά αυτά δεν ανακουφίζουν την κοινωνία, ούτε μπορεί να προσδώσει αξιοπιστία μία τέτοια κίνηση», τόνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, είπε πως «η κυβέρνηση καθυστέρησε δραματικά, οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει να γίνει, αλλά από την άλλη πλευρά δεν λύνει το πρόβλημα, διότι και η ρύθμιση η οποία προτείνεται είναι για ένα χρόνο και μέσα σ' αυτόν τον χρόνο υπάρχει ορατός κίνδυνος να "κοκκινίσουν" κι άλλα δάνεια» και πρόσθεσε ότι «δείχνει μια ανικανότητα και μια αβελτηρία της κυβέρνησης, που εστίασε σε προεκλογικές κορώνες, σε επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Κατάπτυστο το δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας»

Ερωτηθείσα για το δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας», η κ. Βόζεμπερκ τόνισε ότι «το δημοσίευμα είναι κατάπτυστο». Επισήμανε, επίσης, ότι, «η Συμφωνία αυτή είναι μία πάρα πολύ κακή συμφωνία [...] Ο κόσμος είναι πληγωμένος και σε μεγάλο βαθμό οργισμένος, όχι μόνο από τη Συμφωνία αυτή καθαυτή, αλλά από τη συμπεριφορά του κυρίου πρωθυπουργού ο οποίος αγνόησε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που ζητήθηκε να συγκληθεί ούτως ώστε να υπάρχει μία ελάσσων ή μείζων εθνική προτροπή ή συναίνεση που θα έπρεπε να την επιδιώξει, αλλά και από το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα, παρουσία των ομολόγων του Εμανουέλ Μακρόν και Νίκου Αναστασιάδη, ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί που συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι στο Σύνταγμα ήταν εθνικιστές ακροδεξιοί και μη σκεπτόμενοι».

«Αυτό προσβάλλει άμεσα το πατριωτικό συναίσθημα όλων αυτών των ανθρώπων [...] Σίγουρα τον πατριωτισμό τον πλήγωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αυτά τα οποία είπε και με τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προέβη. Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, και για να μην ξεχνιόμαστε και ο κ. Καμμένος, με την απραξία που είχε κατά την 17η Ιουνίου που ήταν η υπογραφή (της Συμφωνίας)των Πρεσπών».