Την πεποίθηση ότι η χώρα ζει ήδη μια σημαντική πολιτική αλλαγή, αυτή της μεταμνημονιακής Ελλάδας, εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης. Και επικρίνει τη ΝΔ και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αιχμή τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζοντας τους εθνική απερισκεψία και επικινδυνότητα.

Δηλώνει "παρών" στη μεγάλη προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το εάν του έχει ζητηθεί να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου έχει προταθεί κάτι πολύ σημαντικότερο. Σημαντικότερο και απολύτως τιμητικό με βάση τον προσωπικό πολιτικό κώδικα αξιών μου. Μου έχει προταθεί να είμαι παρών-και είμαι παρών από την αρχή, από πέρυσι τέτοια εποχή-στη συνδιαμόρφωση της προοδευτικής συμμαχίας, ουσιαστικά στην κατά τη γνώμη μου, επαναθεμελίωση της μεταμνημονιακής προοδευτικής παράταξης» τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και προσθέτει με νόημα «αποτελεί για εμένα πολιτικό σκοπό ζωής να καταγραφώ ανάμεσα σε εκείνους που εργάστηκαν για την ενότητα της προοδευτικής παράταξης κι όχι ανάμεσα σε εκείνους που την υπονόμευσαν καθοδηγούμενοι από τη διαπλοκή, αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγικό αντίπαλο αντί για τη ΝΔ».

Ο κ. Ραγκούσης κρατά σαφείς αποστάσεις από τις τελευταίες επικριτικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη περί της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι από κάθε άποψη απολύτως λανθασμένη η συγκεκριμένη τοποθέτηση» και εξηγεί: «Ο βασικότερος λόγος είναι ότι πρόκειται για κοινωνική πολιτική που πηγάζει από πραγματικά πλεονάσματα-όχι από λογιστικά-και κυρίως όχι από ελλείμματα. ... Ο δεύτερος βασικός λόγος ... είναι διότι μεγάλες κατηγορίες της ελληνικής κοινωνίας έχουν μετά από 8 χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας, πραγματική, υπαρξιακή θα έλεγα ανάγκη αυτή την οικονομική στήριξη, με όρους ακόμη και ατομικής και οικογενειακής επιβίωσης».

Αναφερθείς στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι ξεκάθαρο και συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: οι θυσίες, οι κόποι και τα πλεονάσματα των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων και των παραγωγικών εταιρειών, θα επιστρέφουν σε αυτούς για να ανατροφοδοτείται η ανάπτυξη ή θα οδηγούνται στους οφσόρ τραπεζικούς λογαριασμούς της παρασιτικής ολιγαρχίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;».

Ο κ. Ραγκούσης στρέφει τα πυρά του και κατά του ΚΙΝΑΛ και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά σημειώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «πολιτικά και ιδεολογικά διεστραμμένη επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ είναι να επιστρέψει η υπερδεξιά των Μητσοτάκη-Βορίδη-Γεωργιάδη για να έχουν ρόλο συγκυβερνήτη οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί του Σαμαρά που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ» και επισημαίνει: «Πώς μπορώ να συμφωνώ με μια τέτοια πολιτική; Βέβαια το βασικό πρόβλημα της κ. Γεννηματά δεν είναι ότι διαφωνώ εγώ. Είναι ότι διαφωνούν με αυτήν την υποταγή του ΚΙΝΑΛ στη δεξιά και τη διαπλοκή, 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 -στους οποίους και πρωτίστως απευθυνόμαστε-οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την εποχή προεδρίας Βενιζέλου και δεν θέλησαν να επιστρέψουν ούτε κατά τη διάρκεια εκλογής ηγεσίας και ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ