Η πορεία της οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητα θετική και χωρίς πισωγυρίσματα, είπε μιλώντας στον Ρ/Σ RealFM 97,8, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ αναφερόμενος στην επαφή του με τον κόσμο σημείωσε ότι αυτό που ακούει είναι: «λέει μην τυχόν και έρθουν οι προηγούμενοι».

Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι η νεοφιλελεύθερη άποψη που υπερασπίζεται έχει βαθιά ταξικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα, γι' αυτό και αντιμετωπίζει με περιπαικτική διάθεση την επιστροφή, όπως είπε, του υπερπλεονάσματος στους πιο αδύναμους, την οποία ονομάζει περιπαικτικά «μπουναμάδες».

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «αυτά που ακούω εγώ στα καφέ και στα σούπερ μάρκετ είναι "μην τυχόν και έρθουν οι προηγούμενοι»", και τόνισε «αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ταυτόχρονα και πολύ "ελληνικές" με την έννοια ότι η ατζέντα των ευρωπαϊκών προβλημάτων είναι αυτή που προσδιορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης των εθνικών ζητημάτων. Ολοένα και περισσότερο αυτά τα δύο ταυτίζονται και εμείς το ζήσαμε ως χώρα με έναν δραματικό τρόπο την περίοδο των μνημονίων. Αυτό νομίζω οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι. Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές, κρίσιμες και για το παρόν και για το μέλλον της Ευρώπης, αξίζει να κάνουμε έναν απολογισμό των πολιτικών και των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

«Μιλάμε», συνέχισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «για μια Ευρώπη η οποία είναι αποσταθεροποιημένη. Οι κυρίαρχες οικονομικές στρατηγικές έχουν γεννήσει νέες ανισότητες στο εσωτερικό της. Έχουμε μία διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού με έναν αμυντικό και λανθασμένο τρόπο και έχουμε και την εμφάνιση της ακροδεξιάς και την ενίσχυση του νεοφασισμού, ως αποτέλεσμα εφαρμογής ακραίων πολιτικών λιτότητας. Αυτό είναι μία γενική διαπίστωση. Αυτά λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν. Για να αλλάξουν πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες και, κατά τη γνώμη μου, η υιοθέτηση ενός διαφορετικού σχεδίου για την Ευρώπη. Που θα μιλάει για μία Ευρώπη με δημοκρατική εμβάθυνση. Με έλεγχο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, κάτι που δεν υπάρχει - θυμηθείτε το Eurogroup, το οποίο είναι ένα άτυπο όργανο που δεν ελέγχεται πολιτικά -για μια διαφορετική αντιμετώπιση της υπόθεσης της κλιματικής αλλαγής. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα».

Η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα

Για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είπε ότι «οι δείκτες δείχνουν αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Το '17 είχαμε ρεκόρ δεκαετίας. Δείχνουν αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, με αύξηση 9,1% το 2017. Δείχνουν αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και αύξηση του ΑΕΠ».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χειρίστηκε τις αποκρατικοποιήσεις με τρόπο που εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Γίνανε βαποράκια συγκεκριμένων ξένων επιχειρηματιών και ομίλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πορεία της οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητα θετική και χωρίς πισωγυρίσματα

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η πορεία της οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητα θετική και χωρίς πισωγυρίσματα.

«Μπορεί κανείς να συγκρίνει τι γίνεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά, καλό θα είναι, να συγκρίνουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ως προς τον σχηματισμό παγίων και ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είχαμε ρεκόρ των τελευταίων ετών, κατά τη χρονιά που έκλεισε. Δεν είναι αλήθεια λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία αντίστροφη πορεία. Έχουμε μια πορεία η οποία είναι αδιαμφισβήτητα θετική, φαίνεται ότι δεν έχει πισωγυρίσματα και αυτό είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο. Βεβαίως, με βάση τα χαρακτηριστικά και τις παθογένειες, του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Κρατήστε πάντως ένα "μικρό καλάθι" για όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις που κάνει ο κ. Στουρνάρας. Διότι πάρα πολλές φορές ξεφεύγει από τον θεσμικό του ρόλο και πηγαίνει στα "χωράφια" της πολιτικής. Μα πάρα πολλές φορές. Δεν υπάρχει προηγούμενο πανευρωπαϊκό σαν του κυρίου Στουρνάρα. Όσον αφορά δε αυτή την περιπαικτική διάθεση για τους μπουναμάδες που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει τον αντικοινωνικό και βαθιά ταξικό χαρακτήρα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, αυτό που προέκυψε ως υπερπλεόνασμα -το οποίο προσέξτε, προέκυψε από μέτρα κατά απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, εμείς λέγαμε ότι τον στόχο τον πιάνουμε και με λιγότερα μέτρα, γι' αυτό δεν εφαρμόστηκε το κόψιμο των συντάξεων- είχαμε την υποχρέωση να το επιστρέψουμε στους πιο αδύναμους. Είναι αυτό που ονομάζει μπουναμάδες η Νέα Δημοκρατία. Διότι πραγματικά, ο σκληρός πυρήνας της νεοφιλελεύθερης άποψης που υπερασπίζεται η Νέα Δημοκρατία, θέλει και υψηλή ανεργία και ανέχεια για να συμπιέζει την αμοιβή της μισθωτής εργασίας. Αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη μέσω της ανταγωνιστικότητας, μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους. Αλλά αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Είναι ο βαθιά αντικοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής της. Έχουμε γυρίσει σελίδα. Ότι η χώρα εμφανίζει επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συνεχή άνοδο των εξαγωγών, από την κτηματαγορά που πήρε μπρος και από μια σειρά πραγματικούς δείκτες οι οποίοι αλλάζουν αργά αλλά σταθερά τη ζωή των περισσοτέρων».

Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικά προγράμματα

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως πιστεύει «στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση όταν βασίζεται σε διαφορετικές προγραμματικές προσεγγίσεις».

«Υπάρχουν» συνέχισε, «διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικά προγράμματα και πάνω στην αντιπαλότητα αυτών των προτάσεων να συζητήσουμε. Όχι, λοιπόν, στη σκανδαλολογία, αλλά να διερευνηθούν και να δώσουμε απαντήσεις για σκάνδαλα τα οποία πραγματικά δημιούργησαν μεγάλες πληγές -που δεν έχουν ακόμα επουλωθεί- τα προηγούμενα χρόνια, του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, νομίζω ότι το θέλουμε όλοι».

«Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη, που για πρώτη φορά μπορεί μετά από χρόνια να κινείται με λυμένα τα χέρια, να διερευνήσει τα πάντα και να μην προσπαθούμε να δημιουργούμε συμψηφισμούς, ψεύτικη εικόνα, να αμολάμε μελάνι σαν το χταπόδι για να κρύψουμε τις μεγάλες ευθύνες του δικομματισμού είτε αυτός είχε στην κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία και την επίδραση του αποτελέσματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ανεξαρτήτως τους αποτελέσματος, πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί τελικά από τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι κανείς δεν είναι ανίκητος. Ακόμη και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες εντός της Τουρκίας, βλέπετε ότι ο πανίσχυρος Ερντογάν μπορεί και να αμφισβητείται πλέον. Και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε και να είναι μια παράμετρος στη σκέψη μας και στους υπολογισμούς μας. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένας νευρικός γείτονας με τη δική της στρατηγική. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλάει από μία πιο πλεονεκτική θέση, μια και τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει την διεθνή διπλωματική της θέση. Έχουμε συγκεκριμένες σταθερές στην εξωτερική μας πολιτική, δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίζουμε έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά νομίζω ότι είναι τα δυνατά μας χαρτιά», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.