«Δεν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στο θέμα του 13ου μισθού, αναφέρθηκε στη γενικότερη επιδοματική πολιτική που κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας -και βουλευτής Χίου- αναφερόταν στις ερμηνείες που δόθηκαν από ΜΜΕ στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου Λευκωσίας, ότι δεν επιθυμεί «μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων».

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη «δεν αναφέρεται στη μισθολογική πολιτική, αναφέρεται στην επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που επί δώδεκα μήνες υπερφορολογεί την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και γύριζε ως δώρο Χριστουγέννων τα τελευταία χρόνια ένα μικρό ποσό, σε κάποιους, με κάποια κριτήρια. Αυτή την επιδοματική πολιτική σχολιάζει ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι αντί αυτής της επιδοματικής πολιτικής αυτό που ο κόσμος πραγματικά ζητάει είναι καλές θέσεις εργασίας, ασφαλείς θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να είναι σταθερό το υψηλό βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων -και όχι το δώρο του εκάστοτε πρωθυπουργού στα κάθε Χριστούγεννα από την υπερφορολόγηση της πραγματικής οικονομίας. Νομίζω είναι ξεκάθαρη η άποψή του», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

«Αυτό που είναι υψηλό στην Ελλάδα είναι η γενικότερη επιβάρυνση της εργασίας κι έχει μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάγκη να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων και σε μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, που αυτό είναι υψηλό στην Ελλάδα. Υψηλό δεν είναι το ποσό που παίρνει ο εργαζόμενος στην τσέπη του, υψηλό είναι το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης, για να έχει τον εργαζόμενο, που θα πάρει αυτό το χαμηλό ποσό στην τσέπη του», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της ΝΔ στη συζήτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου μισθού ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Υπάρχει μια συζήτηση γενικά για την αύξηση των επιπέδων των μισθών. Αυτό είναι μια ανάγκη στην ελληνική οικονομία και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είπε ότι ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα πρέπει να αυξάνεται ταχύτερα από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το πώς θα δοθεί αυτή η αύξηση των μισθών -αν θα δοθεί στις αυξήσεις του κάθε μηνιάτικου ή θα δοθεί σε μια εφάπαξ ετήσια πληρωμή- είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα. Επειδή μιλάμε για τον 13ο μισθό, όσοι ψηφίσανε ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν τι είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας και δεν έκανε».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ είπε ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυτό το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα πάρα πολύ αρνητικό νέο, γιατί η χώρα μας τελικά υπερφορολογεί την πραγματική οικονομία πολύ περισσότερο από ό,τι κάνουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, πολύ περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε, για να καλύψουμε τις ανάγκες του προϋπολογισμού μας και το κόστος αυτού του υπερβολικά υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος είναι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στις θέσεις εργασίας, στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη».

Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπογράμμισε ότι «δεν αποφέρει βιώσιμες παροχές, όταν δεν μπορεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα κλίμα θετικό για τις επενδύσεις, μέσω φορολογικών συντελεστών κυρίως, που να είναι σταθεροί και μόνιμοι και όχι μέσω πρόσκαιρων επιδομάτων, που φυσικά και ανακουφίζουν κάποιους πολίτες, αλλά δεν δίνουν μία μόνιμη λύση ούτε σε αυτούς». «Οι πολίτες», συνέχισε, «αυτό που ζητάνε είναι ευκαιρίες, είναι ποιοτικές θέσεις εργασίας, ένα σταθερό μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους, αυτό ζητάνε σήμερα οι Έλληνες πολίτες και δεν βλέπουν ότι η οικονομική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση αυτό να το προσφέρει», καθώς «τα πρόσκαιρα δώρα δίνουν ανακούφιση, δεν δίνουν ελπίδα».

Ερωτηθείς για τον πήχη που θέτει η ΝΔ στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Θέλουμε μια καθαρή διαφορά στις ευρωεκλογές και θέλουμε καμία περιφέρεια της Ελλάδας να μην είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι και τα δύο είναι απόλυτα εφικτά. Ως βουλευτές περνάμε πολύ χρόνο στην περιφέρεια, μιλάμε με τον απλό κόσμο, είναι πλέον παλλαϊκό το αίτημα να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ