«Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, αλλά επειδή έχουμε και σχεδόν τέσσερα χρόνια να ψηφίσουμε, αυτές οι εκλογές έχουν έναν πιο γενικό και κεντρικό χαρακτήρα, χωρίς να απεμπολούν τον χαρακτήρα τους ως ευρωεκλογές», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα διλήμματα της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή.

«Προσπαθήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια και νομίζω ότι στους βασικούς άξονες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς πανηγυρισμούς μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε στις κεντρικές κατευθύνσεις που είχε χαράξει αυτή η κυβέρνηση, έχοντας μια άλλη δυνατότητα και μια άλλη δυναμική άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής από τον Αύγουστο του 2018 και μετά», επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Αυτό», εξήγησε, «φάνηκε καθαρά σε τρεις φάσεις, πρώτα την 1η Ιανουαρίου 2019 που δεν κόπηκαν οι συντάξεις, στη συνέχεια με την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, τη νομοθέτηση όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -με χαμήλωμα φόρων, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές- συν το τελευταίο πακέτο, το οποίο δεν είναι ένα προεκλογικό πακέτο μέτρων, έρχεται χρονικά προεκλογικά, αλλά είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία ισχύουν φέτος, θα ισχύουν του χρόνου, θα ισχύουν και σε δύο χρόνια κ.ο.κ., το οποίο δείχνει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια και πάμε να βγάλουμε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας από την κρίση».

«Από τη μία έχουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει λάθη, έχει αδυναμίες, έχει αστοχίες, έχει ελλείψεις, είναι μέσα σε δύσκολους καιρούς και από την άλλη έχουμε το επιθετικό και κοινωνικά ανάλγητο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για την εργασία, για τις κοινωνικές υποδομές, για την αντιμετώπιση της κοινωνίας συνολικά», τόνισε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως «τα διλήμματα μπροστά μας είναι καθαρά», καθώς «δε θα συνεχίσει κατά τη γνώμη μας ο κ. Μητσοτάκης την πολιτική ανάταξης, ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής κοινωνίας» και «αυτά που κάνουμε εμείς -που δίνουμε λίγο και πάλι λίγο και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους μεσαίους, φτωχούς και αδύναμους- θα τα κόψει ο κ. Μητσοτάκης και θα τα δώσει στους φίλους του, στις ελίτ, στους πολύ- πολύ ισχυρούς, έτσι όπως είδαμε να γίνεται και το 2012-15 στην Ελλάδα».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της ΝΔ ότι τα θετικά μέτρα είναι προϊόν σκληρής οικονομικής πολιτικής για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε: «Αναρωτιέμαι αν η σημερινή ΝΔ που λέει αυτά είναι άλλη από τη ΝΔ που στο μεσοπρόθεσμο του 2014 είχε υπογράψει πρωτογενές πλεόνασμα μεσοσταθμικά μέχρι το 2030 στο 4%. Ή είναι άλλοι ή έχουν ξεχάσει τι λέγανε και τι κάνανε. Βεβαίως τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει σήμερα η χώρα είναι υψηλά, βεβαίως είναι ένας στόχος η διαπραγμάτευση και το χαμήλωμά τους και είναι μία σημαντική λύση η πρόταση που έχει ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος να βάλουμε τα λεφτά ως εγγύηση για να μπορούμε εμείς να έχουμε λυτά τα χέρια να κάνουμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική [...] Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και της συμπίεσης δεν είναι μια πολιτική των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς, είναι μία συντηρητική πολιτική, η οποία επιβλήθηκε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και βεβαίως πρέπει να αλλάξει. Θα αλλάξει αν είναι περισσότερες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αν δηλαδή ο κ.Βέμπερ ηττηθεί».

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε: «Η Ευρώπη είναι σε μια φάση πολύ δύσκολη και μεταβατική. Υπάρχει μία αποδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη [...] εκεί που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ένα μεγάλο κέντρο, με δύο πυλώνες -σοσιαλδημοκράτες -χριστιανοδημοκράτες, τώρα και οι σοσιαλδημοκράτες με την παραδοσιακή τους έκφραση συμπιέζονται ιδιαίτερα, σε πολλές χώρες φτάνουν και στα όρια του αφανισμού, και οι χριστιανοδημοκράτες χάνουν μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους επιρροής και μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους δύναμης προς την ακροδεξιά και τα νεοφασιστικά μορφώματα».

«Εμείς», προσέθεσε, «προσπαθούμε να επανιδρύσουμε την προοδευτική πολιτική οικογένεια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δηλαδή μια συνάντηση, μια σύμπραξη από δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, της υγιούς σοσιαλδημοκρατίας, της αριστερόστροφης, της προοδευτικής, μιας σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αισθάνεται τον εαυτό της πιο κοντά στην Αριστερά παρά στη Δεξιά, που της αρέσει πιο πολύ ο Τσίπρας παρά ο Μητσοτάκης, που βλέπει ότι είναι πιο σωστό να συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με δυνάμεις, με τις οποίες έχει μια κοινωνική, αξιακή αναφορά».

«Με αυτές τις δυνάμεις προσπαθούμε να φτιάξουμε τον νέο προοδευτικό πόλο, θα δούμε το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Στην Ευρώπη εκτιμώ ότι θα έχουμε μία νέα πολιτική γεωγραφία, βεβαίως με πολύ ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς και αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα είναι συμμαχίες και πολιτικές συνεννοήσεις, ώστε και να αποτρέψουμε ατζέντα πολιτικής σκλήρυνσης και αποδιάρθρωσης της Ευρώπης και να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη θετική κοινωνική ατζέντα που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη οι ευρωπαϊκοί λαοί», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Συμφωνώ απολύτως και προσυπογράφω αυτό το οποίο είπε ο πρόεδρος της Βουλής, αυτό το οποίο έστειλε ως ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Αυτές οι καταστάσεις, αυτές οι εκφάνσεις, αυτές οι συμπεριφορές είναι αντικοινοβουλευτικές, αντιδημοκρατικές, δεν είναι ανεκτές και βεβαίως σε κάθε τέτοια περίπτωση θα εφαρμόζεται ο νόμος. Αξίζουμε μία καλύτερη και ποιοτικότερη συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βάφει με μπογιές το κοινοβούλιο, να το αμαυρώνει, γιατί για να μπορεί να υπάρχει εκεί κοινοβούλιο, άνθρωποι βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, χύσανε το αίμα τους. Το κοινοβούλιο είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο συμπυκνώνει αγώνες, διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών μέσα σε μία ιστορική διαδρομή στη χώρα μας. Αξίζει τον σεβασμό μας, την προστασία μας».