Οι εθνικές εκλογές «θα είναι μία μάχη δύο κόσμων, που δεν σταματάει», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Η μάχη των λίγων, της ελίτ, των εχόντων οικονομική και κοινωνική εξουσία, με την Δημοκρατία, τη συντριπτική πλειοψηφία του 99%, με τη δική του πολυχρωμία και σύνθεση, των κανονικών ανθρώπων» επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι η χτεσινή σύσκεψη της ΚΕ «έβγαλε τα βασικά στοιχεία με τα οποία πηγαίνουμε στις εθνικές εκλογές» και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάμε με δύναμη, αποφασιστικότητα […] να φέρουμε στο προσκήνιο τη "θετική ατζέντα". Τι παραλάβαμε το 2015, τι κάναμε από τότε ως τώρα (για μένα τα πιο σημαντικά ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών) και ποιο είναι το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα, μετά τις εκλογές. Πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα κέρδη για την καθημερινότητα του πολίτη. Υπάρχουν πολλά που επηρεάζουν πάρα πολύ σημαντικά όχι μόνο την πολιτική έκφραση και διάθεση, αλλά την ίδια την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, της γυναίκας και του άντρα. Πρέπει να καταπιαστούμε, να τα πούμε. Γιατί συνήθως λέμε τα "μεγάλα", δεν λέμε τα "μικρά", που έχουν όμως ιδιαίτερη σημασία».

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ο χρόνος για μία συνολική αποτίμηση της εκλογικής μάχης, εκτιμώντας ότι κατά τον ίδιο δόθηκε βάρος στη σύγκρουση, «στη λογική "ψηφίστε εμάς για να μην έρθουν αυτοί", η ΝΔ, ενώ θα έπρεπε -όπως έκανε ο Τσίπρας- να πούμε "εμείς κάναμε αυτά, θετικά πάμε την Ελλάδα σε ένα νέο επίπεδο", για την ίδια την κοινωνία αλλά και τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη, για την ειρήνη στην περιοχή. Βελτιώνουμε τη ζωή του πολίτη (αύξηση κατώτατου, κατάργηση υποκατώτατου, 13η σύνταξη) και με σειρά μέτρων που αφορούν τη φορολογία κερδίζουμε τον δημοσιονομικό χώρο όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, με μεγάλο τον ρόλο της αναδιανομής».

Ο κ. Μητσοτάκης «όχι απλώς θα κρύψει το πρόγραμμά του το επόμενο διάστημα», προέβλεψε ο κ. Βίτσας, «αλλά οι προγραμματικές του αναφορές θα είναι τελείως γενικόλογες, όπως και τώρα […] π.χ. “θα μειώσω τους φόρους” […] το ίδιο μπορεί να πει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, όλοι. Το θέμα είναι ότι πρώτον, εμείς το κάνουμε και δεύτερον, έχουμε ένα σχέδιο για να το κάνουμε, ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα […] Δεν μας έχει π.χ.: τι θα κάνει με το “πεντάευρο” (στα νοσοκομεία), θα το επαναφέρει;».

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι «η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα, που περιέχει τρία πράγματα: αυτά που έχουν ήδη γίνει από εμάς, μία σειρά από επικίνδυνες προτάσεις και ιδεολογικές εμμονές, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Όπως την ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης (ακόμη και προσπαθώντας να την πάρει πίσω) είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ, γιατί εντάσσεται στο ιδεολογικό πλαίσιο, της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού». Τόνισε επίσης ότι τίθεται και θέμα, συμβολικά και κοινωνικά, Δημοκρατίας από την εξαγγελία Μητσοτάκη για την κατάργηση της απλής αναλογικής, «ένα πολύ σημαντικό και συμβολικό, κοινωνικά και πολιτικά ουσιαστικό μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την στιγμή κινδυνεύει».

«Ο στόχος μας είναι ένας, στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτη πολιτική δύναμη», υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε ότι «αυτό σημαίνει πρακτικά πράγματα», να επανέλθουν ή να κερδηθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «άνθρωποι που δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ακολούθησαν λογική χαλαρής ψήφου γιατί δεν έγιναν όσα προσδοκούσαν (και το λέμε κι εμείς, δεν καταφέραμε να κάνουμε όσα προσδοκούσαμε, αλλά τα έχουμε βάλει σε μία ρότα), άνθρωποι που ψήφισαν άλλα κόμματα, ακόμη και τη ΝΔ. Πρέπει να πειστούν ότι η σταθερή, σοβαρή, συνεπής προοδευτική και ελπιδοφόρα πορεία είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μεγάλη δουλειά».

Τέλος, για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Βίτσας σχολίασε: «Πάμε την Κυριακή να δώσουμε μία μάχη, με τη Ρένα Δούρου, με τον Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά και με τον Δημήτρη Μπίρμπα, τον Γιώργο Καπλάνη, με όλους […] πρέπει να τη βάλουμε αυτή την εβδομάδα σε προτεραιότητα».