«Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που με προοδευτική στρατηγική θα κάνει τους μεγάλους μετασχηματισμούς για τη χώρα την επόμενη 10ετία. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι οι πολίτες να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου».

Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.

Όπως υπογράμμισε, «χωρίς νέο παραγωγικό υπόδειγμα και τους απαραίτητους μετασχηματισμούς στο κράτος και την οικονομία, θα ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν της χρεοκοπίας. Το μοντέλο της χρεοκοπίας παρουσίασε προχθές ο κ. Μητσοτάκης. Η οριζόντια μείωση φόρων που προτείνει η ΝΔ θα χει μηδενικό αναπτυξιακό αντίκτυπο. Αντίθετα θα χει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, στη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η δική μας απάντηση είναι οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις και φορολογική/ κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο ίδιος συνέχισε ότι «η εκστρατεία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά των "επιδομάτων" είναι ευθεία επίθεση στο κοινωνικό κράτος, επίθεση σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε: «ακούγοντας την κ. Γεννηματά και σήμερα, θεωρώ σαφές ότι έχει διαλέξει και συνομιλητή και σύμμαχο, τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ».

Ο αντιπρόεδρος προσέθεσε ότι η πρώτη και βασική διαφορά με τη ΝΔ «είναι ότι εμείς διαθέτουμε πρόγραμμα υλοποιήσιμο και σχέδιο για το μέλλον. Η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα, έχει συνθήματα. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που στα σοβαρά θεωρεί ότι το "λιγότεροι φόροι" συνιστά πρόγραμμα κόμματος».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δήθεν η φορολογία συνιστά "ιδεολογική αγκύλωση" του ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η πρόταση της ΝΔ στηρίζεται σ' αυτό το ψέμα. Η (υπερ)φορολόγηση για ορισμένα στρώματα οφείλεται στο ότι η χώρα χρεοκόπησε. Και χρεοκόπησε από τις πολιτικές πριν από το 2010». Επίσης, επισήμανε ότι στις 7 Ιούλη αποφασίζουμε για τις αξίες πάνω στις οποίες θέλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. «Για εμάς το άτομο δεν είναι μεμονωμένα "εγώ" που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το άτομο είναι συστατικό της συλλογικότητας και φορέας ευθύνης απέναντί της» όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αλλεργικός στις επενδύσεις», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι «όλο το αφήγημα της ΝΔ στηρίζεται σε αυτό το ψέμα. Επενδύσεις έγιναν μεταξύ 2015-19, την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, όχι μεταξύ 2010-14, τα χρόνια της βαθιάς ύφεσης. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα». Υπογράμμισε ακόμα ότι «ακόμα κι αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι σε 10 μέρες θα ξεκινήσει το Ελληνικό, αν τυχόν ποτέ γίνει πρωθυπουργός, οφείλεται στο ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το Ελληνικό έφθασε σε βαθμό ωριμότητας, που απομένουν λίγες διαδικασίες για να ξεκινήσει».

Η επόμενη 10ετία

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 10ετία, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι συμπυκνώνεται σε 5 «Α» που είναι 5 προϋποθέσεις του μέλλοντος:

- Ανθεκτικότητα

- Αλληλεγγύη

- Ανάκτηση

- Ανάπτυξη

- Ασφάλεια

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης σχετικά με την αλληλεγγύη, το κοινωνικό κράτος για όλους είναι όρος κοινωνικής συνοχής, για κοινωνία όρθια, σχετικά με την ανάπτυξη, είπε ότι έχει διαμορφωθεί η ολιστική Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και για την ασφάλεια εξήγησε ότι αυτό αφορά: «Ασφάλεια ευρύτερη, ως συνολική έννοια, όχι ως κινδυνολογικό τέχνασμα. Ασφάλεια για τη χώρα έναντι μελλοντικών κινδύνων, ασφάλεια για την οικονομία και ασφάλεια για την κοινωνία».

Για την ανθεκτικότητα της χώρας, εξήγησε ότι εννοείται «αυτή που αν είχαμε το 2010, δεν θα χαμε χρεοκοπήσει. Βασικοί πυλώνες της είναι η δημοσιονομική κυριαρχία, μαξιλάρι ρευστότητας και η Συμφωνία των Πρεσπών-διεθνής θέση Ελάδας» και για την ανάκτηση ανέφερε: «Mεταξύ 2015-19 δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Για την περίοδο 2019-2023 στοχεύουμε σε 500.000 νέες θέσεις. Έτσι θα χουμε ανακτήσει τις απώλειες της κρίσης».

«Εμείς», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, «θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε το έργο μας, όλα όσα κάναμε, αλλά και να εξηγούμε γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Στόχος μας οι πολίτες να είναι πλήρως ενήμεροι όταν φθάσουν στην κάλπη».

«Αν οι ψηφοφόροι θέλουν ν' ακούν για "ευχάριστους παραδείσους", αδύνατους βέβαια, μπορούν να ψηφίσουν ΝΔ. Αν οι πολίτες θέλουν ν' ακούν την αλήθεια για το σήμερα και το αύριο και όλοι μαζί να προετοιμαστούμε για το μέλλον, θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» προσέθεσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Στις εκλογές της 7ης Ιούλη με μεγάλη χαρά κατεβαίνω με σταυρό στη Δυτική Αθήνα, εκεί που χτυπά ο παλμός της κοινωνίας. Αυτή η επαφή με τον κόσμο είναι το νόημα της πολιτικής. Κι εγώ είμαι πάντα πρόθυμος να υπηρετήσω το αριστερό σχέδιο, απ' όπου συλλογικά μου ζητηθεί».