Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου είπε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι, και η ολοκλήρωση αυτής της πολιτικής θα μετρήσει νέα δεινά πάνω στα δεινά τα οποία εισπράττει ο εργαζόμενος και η λαϊκή οικογένεια».

Είπε, επίσης, ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει καμία περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση και είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση, γιατί διαφωνεί με αυτή την πολιτική.

Ερωτηθείς για τον αντιπολιτευτικό τόνο που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ, διευκρίνισε πως ο πολιτικός τόνος του Κόμματος δεν αλλάζει, γιατί το ΚΚΕ «παίζει» με πολιτικούς όρους, γιατί «πρέπει αυτός ο κόσμος να φύγει από τη λογική της εναλλαγής και να δει μπροστά του τη δυνατότητα που υπάρχει για ριζικές ανατροπές σε αυτή τη χώρα».

Αυτό που κατάφερε το ΚΚΕ «στις συνθήκες της πόλωσης, των διλημμάτων, των μειωμένων απαιτήσεων και της συντηρητικής στροφής που υπάρχει στον κόσμο θα το καταθέσει στους αγώνες και στην προσπάθεια να ενισχυθεί στο λαό η άποψη ότι δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

Εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα με δεδομένο ότι «δυνάμωσε ένα δίπολο το οποίο θεωρεί ότι η Ελλάδα "εδώ θα μείνει", στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε ανακατατάξεις, συγκλίσεις και διάφορα».

Με αφορμή την τοποθέτηση προσώπων από άλλα κόμματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε πως «οι συγκλίσεις στα στρατηγικά ζητήματα επιτρέπουν τις μετακινήσεις προσώπων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων πήγαμε πολύ καλά από συναίνεση και φιλοφρονήσεις».

Ως προς το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι «δεν είναι ευκαιριακή, ούτε αφορά μόνο τον Ερντογάν, καθώς συνολικά η άρχουσα τάξης της Τουρκίας έχει συγκεκριμένες επιδιώξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο», και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι συγκλίνουν προσπάθειες σε μια λογική συνδιαχείρισης -υπήρξαν και κάποιες δηλώσεις προεκλογικά, οι οποίες φυσικά "μαζεύτηκαν"- και θεωρούμε ότι η πολιτική που εναποθέτει στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, στο όνομα ότι "η Ελλάδα αναβαθμίζεται" βγάζοντας όλη τη βρώμικη δουλειά των Αμερικάνων και των ΝΑΤΟϊκών στην περιοχή, είναι λαθεμένη, προβληματική και πρέπει να αλλάξει απεμπλέκοντας τη χώρα μας από αυτούς τους σχεδιασμούς».

Αναφορικά με την ΕΡΤ, είπε ότι για «εμάς το θέμα δεν είναι αν θα την έχει ο υπουργός Παππάς, όπως την είχε ή ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Για εμάς το θέμα είναι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να είναι το μαγαζί της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι η κριτική του ΚΚΕ για την κατεύθυνση της ΕΡΤ έχει κατατεθεί δημόσια όλα αυτά τα χρόνια, και σημειώνοντας ότι «αυτό δεν αφορά τους δημοσιογράφους που είναι εργαζόμενοι, έχουν εργασιακά δικαιώματα τα οποία πρέπει να υπερασπιστούν απέναντι στις όποιες προθέσεις».