Την άποψη ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράδοση των, εξαιρετικά σημαντικών, υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στους ιδιώτες», καθώς και ότι «επιχειρεί να υλοποιήσει έναν παρωχημένο και καταστροφικό για τη ΔΕΗ σχεδιασμό», εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «επιχειρείται, μετά από χρόνια, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο το οποίο θα είναι καταστροφικό για τον χώρο της ενέργειας, για τη Δημόσια Επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας» και πως «αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι προσπάθεια απαξίωσης για να δοθούν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα». Ανέφερε ότι «η εταιρεία έχει πάρα πολλά προβλήματα από την υπερχρέωση 5 δισ. ευρώ που υπέστη επί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και η οποία μειώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά 25 με 30%, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά» και «τώρα επιχειρείται να δοθούν τα φιλέτα της εταιρείας, που είναι τα υδροηλεκτρικά, κοψοχρονιά», «διότι υπάρχει ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός που λέει ότι αυτά πρέπει να πάνε στους ιδιώτες».

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να δοθεί ο ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες, αναφέροντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίστηκε και κατά 51% παραμένει στον δημόσιο έλεγχο και «αποτελεί μια τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες». «Θέλουν να την πουλήσουν σε ιδιώτες. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Το Δίκτυο το κατέχει ένας, είναι φυσικό μονοπώλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή την υποδομή στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να την εκμεταλλεύεται το Δημόσιο και πρέπει να τη δώσει σε κάποιους ιδιώτες», τόνισε.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι τα προβλήματα η ΔΕΗ τα είχε από το 2015 και πρόσθεσε ότι τα ληξιπρόθεσμα άρχισαν να ανεβαίνουν από το 2010 και μετά, «διότι όταν αυξήθηκε, από το ‘11 μέχρι το '15, κατά 60% το ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή μειώθηκε το εισόδημά της χώρας κατά 25%». Δηλαδή, επισήμανε, την ώρα που αφαιρείτο εισόδημα από τις τσέπες των ανθρώπων μέσω των μνημονιακών πολιτικών, το ρεύμα αυξανόταν. «Ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην ακρίβεια του ρεύματος στο οικιακό και η δεύτερη στο βιομηχανικό ρεύμα», είπε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχε εγκατάλειψη από τη ΔΕΗ ενός επενδυτικού σχεδίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα να χάσει έσοδα από το πιο κερδοφόρο κομμάτι των επενδύσεων και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε το σχέδιο των ΑΠΕ και «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η ένατη στον κόσμο σε παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ». Επιπλέον ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί, όπως επισήμανε.

Μιλώντας για το έργο διασύνδεσης Λακωνία - Χανιά και το Αττική - Ηράκλειο Κρήτης, είπε ότι «και θα ηλεκτροδοτούν την Κρήτη, της οποίας συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες, διότι εκεί υπάρχει τουρισμός και μία πολύ καλή αναπτυξιακή προοπτική και θα μπορούν να μεταφέρουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες».