Επίθεση στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την αντίδραση της στη ρύθμιση που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο λόγω της θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και οδηγείται σε παραίτηση.

Κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τη κ. Θάνου ότι με κομματικά κριτήρια διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχοντας την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού, ενώ προανήγγειλε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί.

«Ισχυρίζεται η κ. Θάνου ότι δεν είχε καμία κομματική τάξη. Στο επιχείρημα της αυτό απαντώ ότι, τότε γιατί όλοι οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου δεν επελέγησαν από τη θέση 9 στη θέση 1; Η κ. Θάνου είχε την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της στον 'Αρειο Πάγο -και αφού προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει το σύνταγμα- την διόρισε στο γραφείο του, ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές την διόρισε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρά την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ακόμα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «εξωφρενικό και αξιοθρήνητο να δηλώνει η κ. Θάνου ότι δεν παραιτείται όσοι νόμοι και να ψηφιστούν» και τόνισε ότι «μόνο ένας άνθρωπος που αγαπά τόσο πολύ την καρέκλα του θα εξέφραζε αυτή την άποψη η οποία θα έπρεπε να είναι απολύτως καταδικαστέα».

«Κανένα φωτογραφικό χαρακτήρα δεν έχει η διάταξη που καταθέσαμε. Εξάλλου, την αγάπη σας για το σύνταγμα την είδαμε με το παγκόσμιο ρεκόρ αντισυνταγματικών νόμων που ψηφίσατε για αυτό μην μας κάνετε εμάς υποδείξεις», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διάταξη δεν είναι φωτογραφική. Φωτογραφικός ήταν ο κομματικός διορισμός της κ. Θάνου. Εσείς παραβιάσατε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ελληνικό σύνταγμα που ενώ ζητούσαν κομματική αμεροληψία διορίσατε τη μισή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροποποίηση και θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Και επειδή η κ. Θάνου είπε ότι δεν παραιτείται, θα εκδοθεί αμέσως με την ψήφιση της τροπολογίας, διαπιστωτική πράξη για να πάει σπίτι της», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

H συνολική ρύθμιση για την επιτάχυνση και διευκόλυνση εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου

Τη μείωση του ποσοστού των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ 100,3.

Όπως είπε, ο διάλογος για τη διαμόρφωση του ποσοστού είναι σε εξέλιξη ενώ η συνολική ρύθμιση για την επιτάχυνση και διευκόλυνση εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Είναι μία ρύθμιση που ξεκίνησε με πολύ μεγάλη φιλοδοξία, αλλά παρήγαγε σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός για τον εξωδικαστικό και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα έγκειται στο μηχανισμό που προβλέπει ο Νόμος, να καταγράφονται τα πραγματικά δεδομένα της επιχείρησης σε ειδικό λογισμικό, από το οποίο να προκύπτει αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή μη. Το 99% των επιχειρήσεων έχουν κριθεί μη βιώσιμες. Στη συνέχεια, ο Νόμος προβλέπει έκθεση από ορκωτό λογιστή για τη μελλοντική εξέλιξη της επιχείρησης, την οποία τελικά καλείται να αποδεχθεί ή όχι ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ ή των Τραπεζών. Δηλαδή, αν ο υπάλληλος αποδεχθεί την επιχείρηση ως βιώσιμη, τότε εντάσσεται στον εξωδικαστικό, αν όχι, δεν εντάσσεται. Και εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Κανένας υπάλληλος δεν θέλει να πάρει καμία ευθύνη για καμία επιχείρηση. Αυτό θα αλλάξει καθώς πρόκειται να διαμορφώσουμε ένα αυτόματο σύστημα, ένα λογισμικό πιο ανοιχτό από το τωρινό, με παραμετρικά όρια που θα είναι αντικειμενικά. Προφανώς δεν θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις αλλά θα είναι πολύ περισσότερες από μηδέν που είναι τώρα. Το σύστημα αυτό θα απεμπλέκει τον υπάλληλο από την ανάληψη ευθύνης».

Για τη νομική προστασία τραπεζικών στελεχών από κακόβουλες μηνύσεις ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε εξάλλου τα εξής: «Οι τράπεζες έχουν ζητήσει τη σχετική προστασία των στελεχών τους από κακόβουλες μηνύσεις. Ως Υπουργός Ανάπτυξης το βλέπω εξαιρετικά θετικά. Σήμερα οι υπάλληλοι των τραπεζών φοβούνται ότι άμα υπογράψουν "κούρεμα" στην επιχείρηση άλφα, ο ανταγωνιστής της μπορεί να τους υποβάλλει μήνυση για απιστία. Συνεπώς, πρέπει να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέπει στον υπάλληλο της τράπεζας να μπορεί να κάνει τη δουλειά του από τις εμφανώς κακόβουλες μηνύσεις».