Για πρωτοφανή απραξία της κυβέρνησης στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Σαμοθράκη, κάνει λόγο η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγορώντας την για έλλειψη σοβαρότητας και για ελαφρότητα, καθώς «αγνόησε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν ανέλαβε την ευθύνη της».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το ίδιο θέμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως «ημίμετρα» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ σημειώνει, αναφερόμενη σε κυβερνητικά στελέχη, ότι «είχαν το θράσος να δηλώσουν ότι θα είναι ανεκτικοί στους ελέγχους για φοροδιαφυγή και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».

Σε ό, τι αφορά την πορεία του τουρισμού γενικότερα, η κ. Νοτοπούλου υπογραμμίζει ότι «την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε πάνω από 35%», με την πολιτική που εφάρμοσε και φέτος «επέδειξε αντοχές στις αφίξεις, διαψεύδοντας όσους προεξοφλούσαν αρχικά μεγάλη πτώση». Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι η διατήρηση του πολύ θετικού μομέντουμ εξαρτάται από τη νέα κυβέρνηση.

Αναφορικά με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «είναι αναγκαίος για να αντιστοιχηθεί στις νέες κοινωνικές ανάγκες ως σύγχρονη Αριστερά» προσθέτοντας ότι ο λαός «έδωσε την εντολή να οργανώσουμε με καλύτερους όρους κοινωνική αντίσταση στις πιο επιθετικές δυνάμεις του συστήματος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, στην Όλγα Λάττα, για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από το πρόβλημα που ενέσκηψε στην Σαμοθράκη, ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού στο νησί. Ποια είναι η άποψή σας;

Απ. Είναι αδιανόητο πώς η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε τον δεκαήμερο αποκλεισμό του νησιού στην αιχμή μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Πώς παρέμεινε αδρανής απέναντι στις δραματικές εικόνες των επισκεπτών να συρρέουν στο λιμάνι, να μην ξέρουν πού θα κοιμηθούν, πώς και πότε θα φύγουν. Λόγω αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απραξίας, η εικόνα και η φήμη της χώρας μας επλήγησαν, με συνέπειες που υπέστησαν οι επισκέπτες, αλλά και μέχρι σήμερα οι επαγγελματίες και κάτοικοι της Σαμοθράκης που ζουν από τον τουρισμό.

Αντί λοιπόν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, τα στελέχη της κυβέρνησης, επέστρεψαν με το πάσο τους από τις διακοπές τους παρουσιάζοντας ημίμετρα. Και αντί έστω και την τελευταία στιγμή να ανακοινώσουν ουσιαστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις και μέτρα ανακούφισης, είχαν το θράσος να δηλώσουν ότι θα είναι ανεκτικοί στους ελέγχους για φοροδιαφυγή και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή είναι εικόνα μίας ασόβαρης κυβέρνησης που αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τους πολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση. Επισκέφθηκα η ίδια με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τη Σαμοθράκη, και συζητήσαμε με όλους τους φορείς τις άμεσες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού και πώς θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Τα προβλήματα δεν λύνονται σε κλειστές συσκέψεις από την Αθήνα. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης μας είπαν ότι είμαστε οι πρώτοι πολιτικοί που επισκεπτόμαστε το νησί μετά από τον αποκλεισμό του.

Η κυβέρνηση αγνόησε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν ανέλαβε την ευθύνη της που ήταν να βρίσκεται σε ετοιμότητα, και να ανταποκρίνεται άμεσα στις έκτακτες συνθήκες, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη.

Ερ. Πιστεύετε ότι η περσινή, «χρυσή» χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας ήταν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας ή θα επαναληφθεί και φέτος; Κατά πόσο, νομίζετε, οι τουρκικές προκλήσεις θα επηρεάσουν τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας;

Απ. Συνολικά η τελευταία τετραετία ήταν η καλύτερη στην ιστορία του τουρισμού μας, οπότε επιδιώξαμε και πετύχαμε τις υψηλότερες επιδόσεις σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε πάνω από 35%, τόνωσε σημαντικά την εθνική μας οικονομία, την αγορά και τις τοπικές κοινωνίες, στα πιο δύσκολα χρόνια, και συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο από τα μνημόνια και στην επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το 2019, παρότι είναι μία πολύ απαιτητική χρονιά, λόγω εξελίξεων που επηρέασαν τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη, ξεκίνησε για την Ελλάδα με νέα αύξηση. Ο τουρισμός μας επέδειξε αντοχές στις αφίξεις, διαψεύδοντας όσους προεξοφλούσαν αρχικά μεγάλη πτώση, και κατέγραψε νέα άνοδο στο πρώτο εξάμηνο στα τουριστικά έσοδα, πάνω από 15% αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2018.

Αν και η χρονιά θα κριθεί προς το τέλος της, δεδομένου ότι δεν έχει τελείωσε ακόμη η φετινή τουριστική σεζόν, η πορεία αυτή το πρώτο εξάμηνο επιβεβαίωσε την ισχυρή δυναμική που προσδώσαμε στον τουρισμό, μέσα από την τουριστική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τις προσπάθειες των ίδιων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, και φυσικά των εργαζομένων στον τουρισμό και σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με την ελληνική φιλοξενία. Περιμένουμε και από τη νέα κυβέρνηση, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις, να βάλει τον πήχη ψηλά, και να συνεχίσει την επιτυχημένη τουριστική πολιτική μας, ώστε να διατηρηθεί αυτό το πολύ θετικό μομέντουμ για τον τουρισμό μας και τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τις εξωγενείς προκλήσεις που αναφέρατε, δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή λόγος ανησυχίας στον τουρισμό και δεν υπάρχει επίσης λόγος να δημιουργείται τέτοιο κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός πρέπει να μένει μακριά από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Πρέπει να στεκόμαστε απέναντι στον τουρισμό, με αίσθημα υψηλής ευθύνης, διότι όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη τα οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη είναι μεγαλύτερα όταν υπάρχει σταθερότητα, και ασφάλεια σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ερ. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να αναπτύσσεται στην Ευρώπη ένα «κίνημα» ενάντια στον υπερτουρισμό, με το αιτιολογικό ότι επιδρά αρνητικά στη ζωή των μόνιμων κατοίκων των τουριστικών περιοχών. Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτό και πώς θεωρείται την βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη;

Απ. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες, να ακούμε την κοινωνία, και να παρέχουμε λύσεις εφικτές και βιώσιμες για την ανάπτυξη, προς όφελος όλων.

Η τουριστική στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε στον πυρήνα της τη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, και η τουριστική πολιτική που υλοποίησε με επιτυχία το Υπουργείο Τουρισμού στόχευσε στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Επιδιώξαμε και πετύχαμε την αύξηση των τουριστών και των εσόδων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, την τόνωση των τοπικών κοινωνιών, και την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, με συγκεκριμένο σχέδιο, για την όσο το δυνατόν πιο ισόρροπη διάχυση του τουριστικού ρεύματος γεωγραφικά και χρονικά.

Θέσαμε στρατηγική προτεραιότητα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και των αυθεντικών εμπειριών, που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο και δημιουργούν νέες πηγές εσόδων, με παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη των υποδομών.

Ο τουρισμός και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μας αφορά όλους.

Θέλουμε ικανοποιημένους επισκέπτες και ταυτόχρονα ευχαριστημένους κατοίκους, και αυτό μπορούμε να το εξασφαλίσουμε μόνο μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό και δράσεις, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στον επισκέπτη αλλά και στην τοπική κοινωνία, και πραγματική ανάπτυξη με αδιαπραγμάτευτους όρους στη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και είναι σημαντική η συμβολή και συνεργασία όλων, τόσο στο σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη, όσο και στη διαχείριση των προορισμών: του κράτους, των περιφερειών, των δήμων, των τοπικών φορέων, που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις ανάγκες της σε θέματα όπως π.χ. η διαχείριση των σκουπιδιών, η ενεργειακή επάρκεια, η ασφάλεια. Όπως και ο ιδιωτικός τομέας για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, και φυσικά η τοπική κοινωνία, με την ενεργή συμμετοχή της, στο πώς προχωράμε μπροστά στο στόχο μας για την πρόοδο και την ευημερία.

Ερ. Η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το γνωστό Airbnb, βοήθησε αρκετό κόσμο στην περίοδο της κρίσης, ωστόσο παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα ενοίκια κατοικιών, με αποτέλεσμα να γίνονται απαγορευτικές οι τιμές τους. Στις τουριστικές περιοχές επίσης, δεν υπάρχουν σπίτια για φοιτητές, εκπαιδευτικούς κλπ. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό;

Απ. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που διαρκώς εξαπλώνεται και εξελίσσεται. Απαιτεί να το παρακολουθούμε διαρκώς, ώστε να υπάρχει σχεδιασμός απέναντι στις νέες συνθήκες που συνεχώς διαμορφώνονται. Πράγματι, όπως αναφέρατε, σε πολλές περιπτώσεις, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αυτού του είδους η μίσθωση αποτέλεσε για πολλές Ελληνίδες και Έλληνες πηγή εισοδήματος και ανάσα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε το πρώτο, στην Ελλάδα, θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις μισθώσεις, μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς, ώστε αφενός να προστατέψουμε το τουριστικό μας προϊόν και τον υγιή ανταγωνισμό, και αφετέρου να υπάρξουν κανόνες για τη νόμιμη άσκηση των δραστηριοτήτων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει προαναγγείλει ήδη ότι θα προχωρήσει σε επιβολή νέου τύπου περιορισμών, και θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα όταν δούμε τι ακριβώς σχεδιάζει, και ποιόν εν τέλει ωφελεί ή ζημιώνει.

Ερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πορεία του μετασχηματισμού του. Πιστεύετε ότι το άνοιγμα του κόμματος και η αθρόα εγγραφή νέων μελών θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του;

Απ. Η ιδεολογία, οι αξίες και οι αρχές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη του. Η δύναμη όμως βρίσκεται μέσα στους ανθρώπους, στους ανθρώπους των παραγωγικών δυνάμεων που έχουν αγωνίες και για αυτές αγωνίζονται. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος για να αντιστοιχηθεί στις νέες κοινωνικές ανάγκες ως σύγχρονη Αριστερά. Άλλωστε ο λαός μας έδωσε την εντολή να οργανώσουμε με καλύτερους όρους κοινωνική αντίσταση στις πιο επιθετικές δυνάμεις του συστήματος. Επιθυμούμε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, να συντονίσουμε το βήμα με τις απαιτήσεις των προοδευτικών ανθρώπων που μας στηρίζουν. Να οργανώσουμε τον νέο, μαζικό, λαϊκό και μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ, την δημοκρατική αντίσταση μέσα στους αγώνες του λαού μας. Αυτοί θα γίνουν κινητήρας της αλλαγής μας κι εκείνη θα γίνει κινητήρας των αγώνων του λαού.

Μαζί με τους πολλούς για τους πολλούς.