Ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ζήτησε, σε παρέμβασή, του ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κατρούγκαλος προειδοποίησε ότι η διγλωσσία στη ΝΔ για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ξοδεύει διπλωματικό κεφάλαιο που είχαν επιτύχει οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλωματικό κεφάλαιο

«Σας θεωρώ έναν σοβαρό και μετριοπαθή πολιτικό, που ποτέ δεν ένωσε τη φωνή του με κραυγές διχασμού και μισαλλοδοξίας που δυστυχώς κυριαρχούσαν έντονα το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τον κ. Δένδια να συνεχίσει να αξιοποιεί το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσώρευσε το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών, υπέρ της χώρας. «Μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές αλλά στα εθνικά ζητήματα, κατά το δυνατό, πρέπει να υπάρχει μια ενιαία άποψη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς θεωρούμε ότι αναβαθμίσαμε σημαντικά το διπλωματικό κύρος και τη διπλωματική ισχύ της χώρας, το προηγούμενο διάστημα. Προωθήσαμε μια ενεργητική πολιτική που δεν ήθελε την Ελλάδα απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Ασκήσαμε πολιτική πολυδιάστατη, ώστε να μπορούμε να είμαστε μια γέφυρα με τον αραβικό κόσμο, με χώρες με τις οποίες έχουμε πατροπαράδοτα καλές σχέσεις, όπως είναι η Ρωσία, αλλά και με ανερχόμενες νέες δυνάμεις όπως είναι η Κίνα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξάλλου, τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε και κάτι που «φαινόταν ίσως παράδοξο», να έχει, δηλαδή, η Ελλάδα «τις καλύτερες από ποτέ διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία στιγμή που ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του ενεργητικού πρωταγωνιστικού ρόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολυδιάστατης διπλωματίας αλλά και μία Συμφωνία που ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και που «έδωσε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο στη χώρα, για να το ξοδέψει εκεί που μετράει, σε σχέση, δηλαδή, με τον δύσκολο γείτονα της Ελλάδας, την Τουρκία».

Σχολιάζοντας, δε, τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απευθύνθηκε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τιμήσει κανείς μια προδοσία ή μια μειοδοσία». Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε, επίσης, μία μετριοπαθή φωνή της παράταξης της ΝΔ αλλά δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα λεγόμενα της: «Δεν μπορεί να τιμήσει κανείς μια εθνικά επιζήμια Συμφωνία. Μπορεί να πει ότι είναι κακή και ότι εκείνος θα την έκανε καλύτερη. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από αυτές τις φωνές που ακούγαμε ακόμη και όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «αυτή η διχαστική πολιτική έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, οι άλλες δυνάμεις», υποστηρίζοντας ότι «το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίσαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντικό και ξοδεύεται όταν η διγλωσσία αυτή εξακολουθεί να υπάρχει». Όπως, δε, παρατήρησε, «υπάρχουν υπουργοί, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που μίλησε για το θετικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως, ακόμα και τώρα, ακούμε μεμονωμένες φωνές, για προδοσία».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία από τη Β. Μακεδονία και στο ζήτημα των προϊόντων, αναρωτήθηκε, όμως, πώς αυτό μπορεί να γίνει, όταν στελέχη της ΝΔ εξακολουθούν να αρνούνται να ονομάσουν τη γειτονική χώρα με το όνομα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο πρώην υπουργός, αφού θύμισε ότι έχει συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας στη Β. Μακεδονία, ζήτησε να ενημερωθεί αν και η ελληνική Βουλή θα προχωρήσει στη συγκρότηση αντίστοιχης ομάδας.

Στη σωστή διάσταση το Κυπριακό

Ακόμη, Χαρακτήρισε σημαντική στιγμή της διπλωματίας, για την οποία μάλιστα απέδωσε εύσημα στον Νίκο Κοτζιά, την «ανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή διεθνή διάστασή του, ως ένα πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, και με ιεράρχηση της ασφάλειας και της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».

Ελληνοτουρκικά

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κατρούγκαλος συμμερίστηκε την άποψη της κ. Μπακογιάννη ότι πάντα πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, «γιατί πρέπει να προσπαθεί κανείς να φτιάχνει θετική ατζέντα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι για πρώτη φορά η ΕΕ πήρε αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ζήτησε, μάλιστα, να ενημερωθεί η επιτροπή της Βουλής εάν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να εξειδικευτούν αυτές οι κυρώσεις και πώς σκοπεύει το υπουργείο Εξωτερικών να αντιμετωπίσει αυτήν την εντεινόμενη επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Σε αυτό το κλίμα, ζήτησε ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται το Κυπριακό και εάν η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πενταμερή διάσκεψη.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της θετικής ατζέντας για την Ανατολική Μεσόγειο που και τα συμφέροντα της χώρας προωθεί και απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν να λειτουργούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Σημαντική αλλά όχι κυρίαρχη η οικονομική διπλωματία

Ο κ. Κατρούγκαλος συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών που αναβαθμίζει την οικονομική διπλωματία, πρόσθεσε, όμως, ότι η οικονομική διπλωματία είναι σημαντικός πυλώνας αλλά δεν είναι ο πρώτος και ο κυρίαρχος.

Θα συνεχίσει η ΝΔ την στρατηγική εξωτερικής πολιτικής και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών ήταν σε ποια σημεία η σημερινή κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη, αν θα συνεχιστούν πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πετυχημένες, όπως η τετραμερής Διάσκεψη των Βαλκανίων, η πρωτοβουλία της Διάσκεψης της Ρόδου, που «έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε περιφερειακό σύστημα ασφάλειας», η πρωτοβουλία για να έχουν κοινή φωνή οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και το forum των αρχαίων πολιτισμών.

Ζήτησε, επίσης, να μην εγκαταλειφθεί η στρατηγική της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, για να τονίσει ότι η πρώτη ενέργεια της ελληνικής διπλωματίας, που έχει εξ αυτού συμβολικό χαρακτήρα, ήταν η αλλαγή στο θέμα της Βενεζουέλας, μία κίνηση που έστειλε λάθος σήμα.