Στη Ρώμη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του festival του κόμματος Articolo Uno, αλλά και να έχει επαφές, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντζο Αμεντόλα και τον πρώην πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι, αναμένεται να έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρώμη.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση απόψε, σε συνεδρία με τίτλο "Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη", όπου αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου για μια ΕΕ που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά και την κλιματική κρίση. Επιπλέον, τόνιζαν, θα μεταφέρει την εμπειρία από την κυβέρνηση στην Ελλάδα και αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη.

Όπως επισήμαιναν, το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου Roberto Fico

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Ρώμη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλιου και ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των 5 Αστέρων, Roberto Fico.

tsipras fico

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη συνάντησή τους τονίστηκε η σημασία ενισχυσης των ελληνοϊταλικών σχέσεων, ενώ υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε μια σειρά θεμάτων: τον μετασχηματισμό της ΕΕ και της Ευρωζώνης και την κοινωνική Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, την κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική κρίση και τέλος τη συνεργασία των Νοτίων χωρών της ΕΕ.

Τέλος, συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαύλου επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των 5 Αστέρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι το κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε συνομιλίες με την ευρωομάδα των Πρασίνων.

«Eνδιαφέρουσα και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας.

Στο τραπέζι των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα στη Ρώμη η ελληνική οικονομία

Μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο, ο Αλ. Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και το νέο Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο τραπέζι των συναντήσεων αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit, καθώς και η προσφυγική κρίση.

tsipras romi

Με τον Roberto Gualtieri

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακή πολιτική, φιλική στο περιβάλλον. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Συναντήθηκα με τον Paolo Gentiloni, με τον οποίο είχα πολύ καλή συνεργασία όταν ήταν Πρωθυπουργός της Ιταλίας, οπότε και εμβαθύναμε τις ελληνοϊταλικές σχέσεις, πραγματοποιήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, στην Κέρκυρα & μια σειρά Συνόδων των χωρών του νότου». Προσθέτει ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν «σε βάθος τις νέες προκλήσεις που αναλαμβάνει ως Επίτροπος Οικονομίας» και του εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

tsipras italia

Mε τον Paolo Gentiloni

Σε άλλη ανάρτηση του ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στη συνάντηση που είχε και με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας «και καλό φίλο της Ελλάδας Roberto Gualtieri», που, όπως σημειώνει, «βοήθησε τα μέγιστα σε δύσκολες στιγμές από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».