Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν τον νυν πρωθυπουργό για όσα έλεγε για την καταστροφή στο Μάτι, την οποία τώρα απέδωσε στην κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ ανέφερε:

«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης» και πρόσθεσε: «102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία» είπε για να συνεχίσει: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

Αντιδρούν στον ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί κατηγορούν τον πρωθυπουργό

Μετά από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη μεγάλος αριθμός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να του επιτεθούν. Ο λόγος, είναι πως η πυρκαγιά στο Μάτι και οι καταστροφικές - τραγικές της συνέπειες αποτέλεσαν για τη ΝΔ ένα από τα βασικά αντιπολιτευτικά της χαρτιά όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Δούρου: Καταρρέει η παραπληροφόρηση για το Μάτι

Επίθεση στον πρωθυπουργό μετά τις δηλώσεις του στη σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ και τις αναφορές του στην τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι εξαπέλυσε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Όπως δήλωσε η κ. Δούρου, «“δικαίωση” για τις ανθρώπινες απώλειες, για τις οικογένειες των θυμάτων δεν θα υπάρξει ποτέ. Μόνο η αίσθηση ότι πλέον καταρρέει μια τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης, αλλοίωσης της πραγματικότητας, σκύλευσης της μνήμης νεκρών, αναίσχυντης τυμβωρυχίας, χρήσης της απώλειας συνανθρώπων μας, για λίγες ψήφους παραπάνω..

Θλίψη βαθιά...».

Χαρίτσης: Να ζητήσει συγνώμη ο Κ. Μητσοτάκης, το οφείλει στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι

Για “τυμβωρυχία χωρίς αιδώ” με στόχο “μικροκομματικά οφέλη” επικρίνει τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας (on camera) τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. “Μόνο στο εξωτερικό μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει πίσω του το προσωπείο του λαϊκισμού και του ψεύδους, που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την πραγματικότητα”, τονίζει, καλώντας τον “να ζητήσει συγνώμη”: “Το οφείλει πρωτίστως στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι, πάνω στους οποίους τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ, για μικροκομματικά οφέλη”.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα μια ακόμη θεαματικότερη -μάλιστα- “κωλοτούμπα”, από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ!

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε για "ακραία καιρικά φαινόμενα" και για την κλιματική αλλαγή.

Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να παραμείνει εκτός της χώρας!

Φαίνεται ότι μόνο εκεί μπορεί να αφήσει πίσω του το προσωπείο του λαϊκισμού και του ψεύδους, που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα,και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη. Το οφείλει πρωτίστως στη μνήμη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι, πάνω στους οποίους τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ προκειμένου για μικροκομματικά οφέλη”.

Φάμελλος: Πολιτική εξαπάτηση

Για πολιτική εξαπάτηση κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο τομεάρχης Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Μάτι και Μακεδονικο έστησαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Σήμερα στον ΟΗΕ ο κος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι για το Μάτι ευθύνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τιμήσει και θα τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών». έγραψε ο βουλευτής στο twitter.

Ζαχαριάδης: Υποκρισία, τυμβωρυχία, αναξιοπιστία

Ο Κώστας Ζαχαριάδης με μία αιχμηρή του ανάρτηση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «είχε πρωτοστατήσει στην άθλια εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους», ωστόσο στη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. «Υποκρισία, τυμβωρυχία, αναξιοπιστία», καταλήγει.

Σβίγκου: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Για ρεσιτάλ υποκρισίας από τον κ. Μητσοτάκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, μιλά η υπεύθυνη από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Ομογενειακών Υποθέσεων, Ράνια Σβίγκου.

Επισημαίνοντας πως «αφού πρώτα τυμβωρυχησε εκμεταλλευόμενος την τραγωδία στο Μάτι,τώρα μιλάει για ακραίο καιρικό φαινόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

«Χωρίς ούτε στάλα ντροπής...» σημειώνει η Ρ. Σβίγκου σε ανάρτησή της στο twitter.