(ενημέρωση 18:30) Με τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονται από το πρωί οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί αναφορικά με την πολιτική συγκυρία και εν συνεχεία οι τοποθετήσεις των μελών κινούνται γύρω από την πολιτική διακήρυξη, η οποία θα αποτελεί ένα προσκλητήριο για την ένταξη νέων μελών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ένα κείμενο-προσκλητήριο που ουσιαστικά εξηγεί γιατί να εγγραφεί κάποιος, με το κόμμα να ενδιαφέρεται όχι απλώς να εκφράσει αυτούς που το ψήφισαν, αλλά και να παρέμβει στους μαζικούς χώρους για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας. Το κείμενο αναφέρεται στην πολιτική συγκυρία κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, πού βρίσκονται οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογία και την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τοποθέτηση του μίλησε για την ψηφιακή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για την online εγγραφή των νέων μελών, η οποία θα μπορεί να είναι έτοιμη περί τα μέσα Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις εκλογές και έπειτα έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 5.000 μέλη.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος, η οποία, όπως ανακοίνωσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης, παρουσίασε τις βασικές πτυχές της δουλειάς που θα γίνει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς το περιεχόμενο τους όσο και ως νέα ευκαιρία για επαφή με τις κοινωνίες, τους φορείς και τα σωματεία.

Την ανάγκη για έναν σε βάθος απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος το προηγούμενο διαστήματα, καθώς «έτσι θα αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όσους δεν μας ψήφισαν απέχοντας από τις εκλογές ή επέλεξαν άλλους χώρους», υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Όχι στην προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων που δεν έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας (π.χ. ποιοι είναι με τη διεύρυνση ποιοι δεν είναι; Όλοι είναι αλλά σε ποια βάση;),» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δεύτερη ημέρα εργασιών της ΚΕ.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ακόμα, ότι «η διαμόρφωση του προγράμματος μας θα κρίνει αν τελικά θα συγκροτήσουμε ένα αριστερό-προοδευτικό πόλο προγραμματικά ανταγωνιστικό προς τη ΝΔ και το νεοφιλελευθερισμό ή θα βολευτούμε σε μια νέα εκδοχή μιας παλαιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού».

«Η διεύρυνση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δεξιά στροφή», είπε ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τόνισε ότι «ο μόνος κίνδυνος που είχαμε ήταν να μολυνθούμε από τα μνημονιακά απόνερα, αλλά τον αποφεύγουμε γιατί υπάρχει το κείμενο της Διακήρυξης και η τοποθέτηση Σταθάκη».

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης είναι ένα ιστορικό κείμενο γιατί συγκροτεί το νέο "εμείς"».

Σε τρεις κεντρικές διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εστιάσει για να οργανώσει τον προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο του και να εμπνεύσει τόσο τα μέλη του κόμματος αλλά και ακόμα περισσότερους υποστηρικτές, αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις διαχωριστικές γραμμές: δικαιώματα, μετανάστες και ανισότητες όλων των ειδών, ένα αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να ανταποκριθεί στην κλιματική κρίση. Αυτές οι διακριτές γραμμές, τόνισε, «μας δίνουν τα εφόδια να οργανώσουμε την αντιπολιτευτική πολιτική και να θέσουμε την ατζέντα που θα εμπνεύσει και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας στο συνέδριο».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν φοβάται «πασοκοποίηση» και ότι η κυβερνητική εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, εξηγώντας ότι οι αριστεροί και οι αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν και που θεωρούν σωστά και πως η εξουσία έρχεται ως αποτέλεσμα αυτών.