Πηγές μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν με δεικτικό τρόπο το γεγονός πως κατά την χθεσινή ψηφοφορία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βουλευτές των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως δεν τήρησαν την γραμμή του κόμματος τους. (Ενημέρωση 16:15) Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με δεύτερο «χτύπημα» αυτή τη φορά μετά την ομιλία Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ.

Τι έδειξε η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία ήταν μυστική, οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος, ωστόσο τα «κοινοβουλευτικά μαθηματικά» δείχνουν πως κάποιοι βουλευτές των κομμάτων που τάχθηκαν υπέρ της προανακριτικής επέλεξαν να ρίξουν άκυρο, ένας ψήφισε κατά, ενώ υπήρχε και ένα λευκό.

Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Τα «ναι» ήταν 173, όταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αριθμούσαν 179 βουλευτές (συν έναν ακόμα (Γ. Αντωνιάδης) που απουσίαζε σε αποστολή στο εξωτερικό). Τα «κατά» ήταν 83 με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι 82. Αρά κάποιος από ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ έριξε αρνητική ψήφο, ενώ από την ίδια πλευρά ήρθαν και τα άκυρα και το λευκό.

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για Προανακριτική και επιβεβαίωσαν τη δειλία του πρωθυπουργού», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φρόντισαν γι΄ αυτό», προσθέτουν, «και έξι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας». «Καλά ξεμπερδέματα...», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης βρήκε τον δρόμο για τη Βουλή, αλλά δεν πείθει ούτε τους βουλευτές του

«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά το χθεσινό κρυφτό, βρήκε το δρόμο για τη Βουλή με μία μέρα καθυστέρηση», αναφέρει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Η αργοπορημένη προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρωτοφανή του φυγομαχία και το συνολικό κυβερνητικό φιάσκο δεν πείθει κανέναν. Από ό,τι φαίνεται ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές του, που του γύρισαν την πλάτη για τη σύσταση της Προανακριτικής παρωδίας».