Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, την υπόθεση διερεύνησης των αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας Novartis, η οποία απασχολεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και ύστερα από την αποκαλυπτική έρευνα της ελβετικής τηλεόρασης, στην οποία στελέχη της Novartis και προστατευόμενοι μάρτυρες αποκαλύπτουν τις παράνομες πρακτικές της εταιρίας -μεταξύ άλλων δωροδοκία γιατρών και κρατικών λειτουργών, κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση και υπερκοστολόγηση φαρμάκων- ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Επιτροπή «τι μέτρα έχει λάβει η ίδια, αλλά και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, για τη διερεύνηση της υπόθεσης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».

Επιπλέον, ρωτά για το αν «η Επιτροπή και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σκοπεύουν να συνεργαστούν με τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών αλλά, και τις αμερικανικές αρχές για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης και την επιβολή κυρώσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Διερεύνηση αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας Novartis

Σε πρόσφατο βίντεο-ντοκουμέντο της ελβετικής τηλεόρασης[1] στελέχη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis αποκαλύπτουν ότι δωροδοκούσε χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προώθησή της στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων, την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση και την υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ευρώπη.

Οι παραπάνω αθέμιτες πρακτικές εγείρουν σοβαρές υπόνοιες υπέρογκων καταχρήσεων δημοσίου χρήματος των ασφαλιστικών οργανισμών και πιθανώς κονδυλίων της ΕΕ.

Η υπόθεση απασχολεί ήδη τις ελληνικές δικαστικές αρχές και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Επιπλέον, περίπτωση προτίμησης φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρίας εκκρεμεί ενώπιον των ισπανικών δικαστηρίων.

Παράλληλα, οι αμερικανικές ελεγκτικές αρχές ερευνούν τη δραστηριότητα της Novartis για παράνομες πρακτικές, όπως δωροδοκία, διαφθορά, χειραγώγηση της αγοράς, διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω παρένθετων/υπεράκτιων εταιριών κ.λπ..

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

- Τι μέτρα έχει λάβει η ίδια, αλλά και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, για τη διερεύνηση της υπόθεσης και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή;

- Σκοπεύουν η Επιτροπή και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να συνεργαστούν με τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών αλλά και τις αμερικανικές αρχές για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης και την επιβολή κυρώσεων;