Για απαράδεκτη και αναίτια προσπάθεια εξαίρεσης των πρώην υπουργών Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή, που λειτουργεί υπονομευτικά και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο "Αθήνα 9,84".

 

Η ενέργεια, προσέθεσε ο κ. Βούτσης, «δημιουργεί ένα νομολογιακό δεδομένο το οποίο υπονομεύει και την ουσία, δηλαδή το εύρος των εξετάσεων των μαρτύρων για το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis αλλά κυρίως δημιουργεί κι ένα πολύ κακό προηγούμενο που θα το βρούμε μπροστά μας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Εξηγώντας τη θέση του ανέφερε: «Οι προανακριτικές επιτροπές λειτουργούν κατά αναλογία με τα περιλαμβανόμενα στον ποινικό κώδικα, όπου είναι σαφές πως οι εξαιρέσεις, ενδεχόμενα συμμετεχόντων στην επιτροπή αυτή, έχουν να κάνουν μόνο -και κατά την γνωμοδότηση που είχε δώσει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το 2010 για εξεταστική κι όχι για προανακριτική επιτροπή- για περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι ήδη είχαν κληθεί και συμπεριλαμβάνονταν στους μάρτυρες και είχαν ήδη μαρτυρήσει για μία υπόθεση. Τέτοια κλήση ποτέ δεν δόθηκε ούτε υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο προς τον κ. Πολάκη και τον κ.Τζανακόπουλο. Άρα είναι πρωτοφανές, εκ προοιμίου -στο όνομα τού ότι θα κληθούν ενδεχομένως και ως μάρτυρες από ένα μέρος, ίσως και την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής- να αιτείται ή πόσο μάλλον, να επιβάλλεται η απουσία τους και η μη συμπερίληψη τους στο σώμα της Επιτροπής».

«Η εντελώς αναίτια παράλειψη του κ. Πολάκη και του κ. Τζανακόπουλου δημιουργεί ένα προηγούμενο όπου η πλειοψηφία θα μπορεί να ορίζει επί της ουσίας τη σύσταση και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Αυτό είναι απαράδεκτο», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δράσης ομάδας νεαρών κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Νίκος Βούτσης επισήμανε: «Διεθνώς και στη χώρα μας, γίνονται ακτιβιστικές ενέργειες χωρίς βία. Δεν μιλάμε γενικώς για ακτιβισμούς. Ακτιβιστικές ενέργειες, με αισθητικό ή εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, που προσπαθούν να αποδομήσουν μια κατάσταση -στην περίπτωση την οποία συζητάμε και από ό,τι είπαν οι ίδιες, την μιλιταριστική λογική γύρω από την τιμή και τα θύματα των αιματηρών παγκοσμίων πολέμων. Κατά τη γνώμη μου είναι αποδεκτό. Διότι δίνουν στο δημόσιο χώρο τη δυνατότητα μιας κριτικής προσέγγισης και ενός αναστοχασμού. Δεν θεωρώ πως πρέπει να γίνει κυνήγι μαγισσών . Εάν ήταν εύστοχο το τι κάνανε και πώς το κάνανε φαίνεται από τη συζήτηση που έχει ανοίξει, αν αφήσουμε κάποιες ακραίες απόψεις. Ήταν μια ενέργεια η οποία προβληματίζει και δίνει έδαφος σε μία ουσιαστική συζήτηση».