Για τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τι αυτή σημαίνει για το παρόν και το μέλλον της χώρας έστειλαν μήνυμα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

ΝΔ

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και μάχης για τη Δημοκρατία και συνεπώς ανήκει σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Αποτελεί πηγή έμπνευσης και είναι αφετηρία για την αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα της Δημοκρατίας μας» λέει ο κ. Γαϊτάνης και σημειώνει: «Στη Μεταπολίτευση, παρά τα προβλήματα, η χώρα έκανε άλματα. Τώρα όμως, στη νέα εποχή, χρειαζόμαστε νέα ώθηση».

 

ΣΥΡΙΖΑ

Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο,κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας.

Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία.

Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους,  συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

Κίνημα Αλλαγής

Και φέτος εδώ.

46 χρόνια μετά, ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου παίρνει νέα νοήματα σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα. 

Ψωμί για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας. 

Παιδεία για να δώσουμε ξανά ευκαιρίες σε όσους τις έχουν ανάγκη. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ο νέος βατήρας κοινωνικής κινητικότητας.

Ελευθερία γιατί το πανεπιστήμιο ήταν και πρέπει πάντα να είναι χώρος ακαδημαϊκής εξέλιξης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και Δημοκρατίας.

ΚΚΕ

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στην φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, υπηρέτησε «διά πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Αποδεικνύεται πως ο χαρακτήρας της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέτοια μορφή αποτέλεσε και η δικτατορία, καθ' όλη την επταετία '67-'74.

Αποδεικνύεται, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικότερης επίθεσης κατά των εργαζομένων και του λαού. Η χούντα χτύπησε με μανία, με το ρόπαλο και με το χαφιέ, τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ». Αυτά τα συνθήματα κάθε χρόνο γίνονται πιο επίκαιρα, απ' την στιγμή που η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων. Άλλωστε, πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Άμυνας σε μία απαράδεκτη δήλωση - απευθυνόμενος σε Αμερικάνο στρατηγό - τόνισε πώς «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!

Η κυβέρνηση ΝΔ έπιασε το νήμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ξέπλυνε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ενίσχυσε την στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, καθώς αυτή την εγκληματική της πολιτική την δικαιολόγησε στο όνομα της "αριστεράς", της "προόδου", διασύροντας αγωνιστικές αξίες και ιδανικά, ενισχύοντας την συντηρητικοποίηση.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής είναι η ένταση του δόγματος "νόμος και τάξη", της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της κρατικής καταστολής, με στόχο να μπουν στον "γύψο" οι λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις.

Γι' αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Να διαδηλώσουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, πρόσφυγες και μετανάστες, που η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων τους εγκλωβίζουν στην χώρα μας σε άθλιες συνθήκες.

Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ' τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης «καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα», δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες συνθήκες, όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού, είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό.

ΜέΡΑ25

«Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει την κοινωνία εγκλωβισμένη στη χρεοδουλοπαροικία», ανέφερε στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας πως «ακριβώς επειδή η Δημοκρατία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται το ΜέΡΑ25 τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου κάθε μέρα του χρόνου. Με υπεύθυνη, ρεαλιστική, διεθνιστική ανυπακοή στην ολιγαρχία-δίχως-σύνορα»

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η φετινή επέτειος, βρίσκει τη χώρα «πτωχευμένη απέναντι σε μια κυβέρνηση που της υπόσχεται νέα φιλοδωρήματα την ώρα που σχεδιάζει να συγκαλύψει τις εσωτερικές της τριβές δημιουργώντας εμφυλιοπολεμικές συνθήκες στους δρόμους και διώκοντας όποιον τολμήσει να αντισταθεί στην νέα παρασιτική ολιγαρχία την οποία χτίζει πάνω στο 4ο Μνημόνιο που κληρονόμησε».

«Εμείς, το ΜέΡΑ25», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «είμαστε εδώ για να αντισταθούμε, να σταθούμε αρωγοί σε εκείνους που δεν το βάζουν κάτω, να θυμίζουμε ότι τη μνήμη του Πολυτεχνείου, σε τελική ανάλυση, την αμαύρωσαν όσοι, στο όνομά του, είπαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, να φανούμε αντάξιοι όσων μας έστειλαν στη Βουλή για να προτάξουμε την υπεύθυνη ανυπακοή σε όλα εκείνα που καθιστούν τόσο επίκαιρη την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Πάνω από όλα, υπογράμμισε, «το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να θυμίζει ότι η Δημοκρατία είναι το πιο εύθραυστο λουλούδι» και πρόσθεσε: «Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα τέσσερα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, στην Αγγλία όπου βρέθηκα για σπουδές, με δύο βετεράνους Άγγλους συνδικαλιστές. Πάνω στην συζήτηση, ο ένας εξ αυτών με ρώτησε αν χαίρομαι που είμαι σε μια χώρα όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα για τα οποία πάλεψαν οι φοιτητές στο δικό μας Πολυτεχνείο είναι αναφαίρετα και δεν κινδυνεύουν από τον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία. Πριν προλάβω να του απαντήσω, γυρνάει ο δεύτερος συνδικαλιστής και του λέει: ‘Θεωρείς πράγματι ότι αν το δικό μας, το βρετανικό κατεστημένο, κάποια στιγμή νιώσει απειλούμενο δεν θα προβεί σε κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας; Δεν έχεις καταλάβει ότι την δημοκρατία μας την αφήνουν να υπάρχει όσο η δημοκρατία δεν απειλεί τα συμφέροντά τους; Αγαπητέ μου, το κατεστημένο επιτρέπει τις δημοκρατικές διαδικασίες μόνο εφόσον δεν κινδυνεύει’».