Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

 

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό άσκησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στη Βουλή, εξέφρασε την εκτίμηση με τον προϋπολογισμό αυτόν, θα συνεχιστούν οι ανισότητες και οι κακοί μισθοί.

«Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2020. Ο κορμός των 157 σελίδων δεν θα συγκλονίσει τη μεσαία τάξη, να πει "πω, πω καταστραφήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τουλάχιστον τώρα έχει μια σειρά ζητημάτων που θα μας φέρουν στην ανάκαμψη”» είπε ο κ. Τσακαλώτος. Επεσήμανε, δε, ότι θα συνεχιστούν η ανισότητα, οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τον προϋπολογισμό του 2020.

Η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει παρεμβάσεις αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 1,181 δισ. ευρώ, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, τη μείωση της φορολογίας και τη στήριξη των διαθέσιμων εισοδημάτων.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί και η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το έτος 2020 χωρίζονται σε δύο άξονες, αυτόν που περιλαμβάνει αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις και σε εκείνον που περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Της κατάθεσης του προϋπολογισμού προηγήθηκε το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν.