Τη νυν κυβέρνηση ως μοναδική υπεύθυνη για το μειωμένο κοινωνικό μέρισμα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας απάντηση σε όσους κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μέσω ανακοίνωσης του γραφείου τύπου, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως το μέτρο της 13ης σύνταξης, που παρείχε στα μέσα του έτους η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινωνικό μέρισμα. Επιπροσθέτως, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ πως μείωσε το μέρισμα γιατί ξόδεψε μεγάλος μέρος του δημοσιονομικού χώρου για να εξυπηρετήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματά της και τους έχοντες και κατέχοντες.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα που θα πάρουν, αντί για 3,5 εκατ. δικαιούχοι, μετά βίας 250.000 νοικοκυριά.

Δε φθάνει που τα αυστηρά κριτήρια που έχει βάλει αφήνουν εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και ΑΜΕΑ άνω των 24 ετών και τις περισσότερες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τώρα, η κυβέρνηση των «αρίστων» και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν ισχυρίζονται ψευδώς ότι το μέρισμα είναι κουτσουρεμένο επειδή είχε δοθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσκεμμένα συγχέουν δηλαδή τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα.

Ό,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Δίνει μειωμένο το κοινωνικό μέρισμα που προεκλογικά χαρακτήριζε ως «ψίχουλα», επειδή προχώρησε σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ. Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της και αυτό αποδεικνύεται και στο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα του μερίσματος.