Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεροληπτεί υπέρ των λίγων και των ισχυρών, οι οποίοι ωφελούνται, κατά κύριο λόγο, από την οικονομική και φορολογική πολιτική της, ενώ ακυρώνει μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων τα οποία θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον «102 FM Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας».

«Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους, εννοώ τα αριθμητικά δεδομένα. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κοινωνικό μέρισμα επέστρεψε σε 1,6 εκατ. πολίτες 629 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε 750 εκατ. ευρώ το 2017 με δικαιούχους 3,65 εκατ. πολίτες. Το 2018 έγινε 780 εκατ. ευρώ με δικαιούχους 3,7 εκατ. πολίτες. 'Αρα, και μόνο η αριθμητική σύγκριση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τότε είχαμε μια πολιτική με αποδέκτες πολύ περισσότερους από τους σημερινούς, περίπου 250.000 που αφορούν τα 175 εκατ. της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η πρόσθετη σύνταξη του Μαΐου ήταν ένα «μόνιμο, διαρθρωτικό μέτρο το οποίο, σύμφωνα με την ψηφισθείσα νομοθεσία, θα δινόταν κάθε χρόνο». «Η εικόνα ολοκληρώνεται όταν δει κανείς το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή τη στιγμή. Κερδισμένοι είναι το 1% των υψηλών εισοδημάτων, οι πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα. Το 80% των φοροελαφρύνσεων αφορά το 2,5% των επιχειρήσεων. Όπως «ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται», έτσι και η ταξική μεροληψία υπέρ των λίγων και των δυνατών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρύβεται», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας, τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αυτή η σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο έσπασε, ουσιαστικά, μια σιωπή γύρω από θέματα και προβλήματα της νεολαίας και μας υποχρεώνει όλους να ακούμε τη νέα γενιά, να προσπαθούμε να επικοινωνούμε και να κατανοούμε πως ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να φιμωθεί είναι ο χειρότερος σύμβουλος για να προχωρήσουμε συνολικά ως κοινωνία και να μπορούμε να είμαστε σε μια δημιουργική σχέση με τις νεότερες γενιές».

Παράλληλα, επέκρινε τον τρόπο που αντιμετωπίζει προβλήματα παραβατικότητας αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι με την ενοχοποίηση μεγάλου μέρους της νεολαίας, «πέρα από ότι διαρρηγνύουν τη σχέση της νεολαίας με την κοινωνία, από την άλλη αποσκοπούν στο να εκφοβίσουν ένα μεγάλο κομμάτι της, διότι κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει ο καθένας να είναι μόνος του, στο σπίτι του, φοβισμένος και να μη μιλάει».

Αναφορικά με την καταγγελία του Προέδρου Ερντογάν για τη δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την αναφορά «εξοργιστική» και εξέφρασε την ελπίδα να «έλαβε τη δέουσα και πρέπουσα απάντηση εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού».

«Διότι με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν. Κατά καιρούς η Τουρκία έχει αναφερθεί πολλές φορές σε πρόσωπα ή καταστάσεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν σχέσεις με τρομοκράτες. Τρομοκράτες όπως εκείνη τους ορίζει και αναφέρεται σε Κούρδους και άλλους, οι οποίοι μπορεί να υπερασπίζονται και τα δημοκρατικά δικαιώματα μέσα στην Τουρκία», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «δεν μάθαμε τι ειπώθηκε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς».

Γενικά σε σχέση με την Τουρκία, αποκάλεσε «αμήχανη» τη στάση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να έχει αξιοποιήσει τις ήδη ψηφισμένες κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα, εξωτερικά ζητήματα, όταν ορθώνεται απέναντί μας ένας λόγος προκλητικός που εγκυμονεί κινδύνους, να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία συνεννόηση για να μπορέσουμε σύσσωμοι να απαντήσουμε. Αλλά έχει σημασία να κάνουμε κάθε φορά και τις σωστές κινήσεις για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», είπε.

Όσον αφορά την υπόθεση Διαματάρη, κατηγόρησε τη ΝΔ για «μεγάλη υποκρισία» καθώς «προσπαθούσε με ψεύτικα, κατά κύριο λόγο, στοιχεία, να μιλήσει περί αριστείας, ικανών οι οποίοι θα πρέπει να κατέχουν κρίσιμες θέσεις». «Φαίνεται ότι το μοναδικό κριτήριο για αυτές τις θέσεις είναι να είναι "δικοί τους", να είναι γαλάζιοι και όλα τα υπόλοιπα ήταν απλά και μόνο στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας που απέδωσε όσο απέδωσε», σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αποτελεί «μία συνάντηση στο έδαφος μιας πολιτικής γραμμής που επιβεβαιώθηκε από το 2010 και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές στην κυβέρνηση και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το '19, μιας στρατηγικής ρήξης τόσο με τον δικομματισμό του παρελθόντος, όσο και με εκείνα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής που υπερασπίστηκε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα». «'Αρα, είναι αηδίες αυτά τα οποία ακούγονται περί "πασοκοποίησης"», κατέληξε, συμπληρώνοντας ότι η άποψη που κατέθεσε η νεολαία του κόμματος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ήταν «περισσότερο ως μια αγωνία και έναν κίνδυνο, παρά ως μια εκτίμηση της ισχύουσας κατάστασης».