«Ο προϋπολογισμός δίνει διαπιστευτήρια υπακοής και έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο που θα καταγγείλουμε. Ο προϋπολογισμός αυτός μοιάζει με τον προηγούμενο. Είναι και οι δύο ανελεύθεροι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του «ΜέΡΑ25» Κρίτων Αρσένης και επισήμανε ότι δεν αποτυπώνεται η κυβερνητική δέσμευση πώς «θα είναι ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

 

«Είχατε πει ότι θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα μας λέτε ότι είστε αισιόδοξοι ότι μετά το 2021 θα μειωθούν στο 2% με 1,5%, με βάση συζητήσεις και διαρροές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2022 δηλαδή, όταν έτσι και αλλιώς, ο στόχος μειώνεται στο 2,2%. Άρα αυτό το 0,2% θα είναι η μεγάλη μείωση των πλεονασμάτων;», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης.

Παρατήρησε επίσης ότι σε όλους τους κοινωνικούς τομείς της κρατικής χρηματοδότησης -την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τη στήριξη των ασθενέστερων, την κοινωνική πρόνοια- οι δαπάνες παραμένουν στάσιμες ή έχουν περικοπεί αισθητά.

«Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερό, μείωση δαπάνης προκύπτει σε όλα τα είδη επιδομάτων, κατά 3 εκατομμύρια ευρώ είναι μειωμένες οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, μείωση θα έχει και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Μειωμένη είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, στην παιδεία οι μειώσεις φτάνουν τα 64 εκατομμύρια διότι προφανώς να συνεχιστεί η ομηρία των αναπληρωτών. Μειώνεται κατά 37 εκατομμύρια η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Αυτό είναι το ταξικό σας πρόσημο σε έναν προϋπολογισμό που συνεχίζει να μας οδηγεί σε αδιέξοδα», είπε ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25.