«Έντονες είναι οι αντιδράσεις από το σύνολο των νησιωτών για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές των εισιτηρίων, στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου», δήλωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαντορινιός, «ο κόσμος των νησιών έχει φτάσει πια στα όριά του, με την περίπου τριών μηνών, «παύση» πληρωμής των πραγματοποιημένων μετακινήσεών τους, την ώρα που η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία και καθιέρωσε το μόνιμο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, αποζημίωνε τους νησιώτες κάθε τριάντα μέρες.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο στηρίζει την ανάγκη των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους και η επιστροφή μέρους των χρημάτων από αυτό το κόστος, αποτελεί τη βασική αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνθηκών των νησιωτικών περιοχών. Τα μηνιαία ταξίδια των νησιωτών συνίστανται σε ένα πάγιο μηνιαίο έξοδο που επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τα χρήματα του μέτρου είναι παραπάνω από απαραίτητα για την μέση νησιωτική οικογένεια. Η καθυστέρηση αυτών των πληρωμών, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τον μόνο που πλήττουν είναι τον νησιώτη και τον αποτρέπουν από τις αναγκαίες και απαραίτητες μετακινήσεις του.

Είναι άραγε άλλο ένα δείγμα της διοικητικής αβελτηρίας του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ ή είναι απόδειξη της συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση, και τελικά κατάργηση, του Μεταφορικού Ισοδύναμου; Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει πρώτα και κύρια στους νησιώτες και τις οικογένειες τους, που θεωρούν το ΜΙ ως το μόνο μέτρο των τελευταίων χρόνων που κάνει πράξη τη στήριξη της Νησιωτικότητας».