Με τις τοποθετήσεις των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας που συνέταξαν το κείμενο του Απολογισμού για την περίοδο 2012-2019, Γ. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα και Αρ. Μπαλτά, ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο βασικά αντικείμενα συζήτησης της συνεδρίασης είναι ο απολογισμός και ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για τους αντιπάλους του κόμματος, είπε ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν, άλλοι αιφνιδιάστηκαν και άλλοι τον αντιμετώπισαν τον απολογισμό (τα τμήματα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ) με αγωνία γιατί διαστρεβλώνει τα δικά τους αφηγήματα». «Αν δεν κάναμε απολογισμό δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε συλλογικά τη μοναδική εμπειρία που είχαμε και θα αγνοούσαμε τις ανάγκες των μελών και των φίλων του κόμματος», τόνισε.

Σημείωσε πως «ο απολογισμός δεν είναι βάρος αλλά μοναδική δυνατότητα που μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη για την ενότητα του κόμματος και ακαταμάχητο όπλο για το μέλλον». Εξήγησε ότι «με αυτές τις σκέψεις έγινε η συγγραφή του κειμένου». «Ό,τι πετύχαμε και δεν πετύχαμε, τα σωστά και τα λάθη μας, όλα μπορούν να βοηθήσουν στον σκοπό μας να βγάλουμε μαθήματα για το μέλλον», είπε και πρόσθεσε ότι ο «είμαστε οι πρώτοι που μέσα στο ασφυκτικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο επιχειρήσαμε να διαμορφώσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση», για να τονίσει ότι «όσα πετύχαμε και όσα εμπόδια συναντήσαμε συνιστούν παρακαταθήκη και για εμάς και για την ευρωπαϊκή αριστερά».

«Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση το μέλλον, γι' αυτό επιλέξαμε να κάνουμε απολογισμό ειλικρινή και τολμηρό». Αναφορικά με δημοσιεύματα που όπως είπε υποδέχτηκαν θετικά την αυτοκριτική διάθεση του απολογισμού αλλά εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για ατολμία, διευκρίνισε ότι «για εμάς η αυτοκριτική είναι η γέφυρα του χθες με το αύριο της Αριστεράς, δεν είναι διαπιστευτήρια για να γίνουμε αποδεκτοί από το παλιό σύστημα». Σχολιάζοντας χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, είπε ότι «μας συγκινεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πρόλαβε και διάβασε ή ενημερώθηκε απ' τους συνεργάτες του για τον απολογισμό μας, πριν αυτός δημοσιευθεί ολόκληρος και επίσημα».

Τόνισε ότι «δεν ειναι απολογισμός για το τι δεν κάναμε, αλλά για το τι πετύχαμε, για τη δημοκρατία, τα θύματα της κρίσης, την αριστερά, αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη, τον ενοχλούν αυτά που κάναμε». «Γι' αυτό», συνέχισε, «ευχαρίστησε και τον κ. Βαρουφάκη και του ζήτησε βοήθεια». Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να ακουσει ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν ίδιο με τα δύο πρώτα, είπε ο κ. Δραγσαάκης, «και αυτό άκουσε απ' τον κ. Βαρουφάκη». Ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «να μη βρεθεί ποτέ στην ανάγκη να παραλάβει ό,τι παραλάβαμε εμείς μετά τις εκλογές του ‘15. Γιατί η Ελλάδα που παραλάβαμε απ' τον κ. Σαμαρά δεν ήταν χώρα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, αλλά μια χώρα στο κενό, εντελώς αθωράκιστη, ανυπόληπτη διεθνώς, με επισφαλή τη θέση της στην Ευρώπη, εκτεθειμένη τους κινδύνους». «Εμείς αυτή την Ελλάδα βγάλαμε στο ξέφωτο», υπογράμμισε. Άσκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι όχι μόνο δεν έχουν κάνει απολογισμό αλλά δεν έχουν καν ζητήσει συγγνώμη για τη χρεοκοπία της χώρας και υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς διεθνούς ελέγχου, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Θοδώρης Δρίτσας είπε ότι «δουλέψαμε με την επίγνωση ότι είχαμε την υποχρέωση να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε γεγονότα πρωτοφανή». Σημείωσε πως το κείμενο αυτό έχει και το στοιχείο της ιστορικότητας, χωρίς να υποκαθιστά τον ρόλο του ιστορικού. Επιδιώκουμε να επεξεργαστούμε συλλογικά και με συντροφικότητα τι πρέπει να κρατήσουμε, τι να απορρίψουμε, να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε και μακάρι αυτό να είναι το βασικό όχημα στον προσδυνεδριακό διάλογο.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αυτό που έχουμε ξεκινήσει έχει πολύ μεγάλο βάθος, δυναμισμό και προοπτική» και υπογράμμισε πως το γεργονός «ότι καταφέρνουμε για πρώτη φορά ως πολιτικός χώρος σε μια τέτοια γενναία ειλικρινή και μετρημένη αξιολόγηση επιβεβαιώνει τον δυναμισμό που έχει αυτός ο πολιτικός χώρος, τις ιδέες και τη στρατηγική του οποίου όλοι και όλες υπηρετούμε».

Σχολιάζοντας χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι αν πρόεδρος κόμματος χάσει εκλογές, τότε παραιτείται, ο κ. Δρίτσας σημείωσε «ότι η διαφορά είναι χαοτική και εδώ, η αριστερά δεν ζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους ποτέ, δεν αναζήτησε υποκριτικές αλλαγές προσώπων για να συνεχίσει την ίδια πολιτική και να αναδιατάξει συσχετισμούς, δεν έμαθε ποτέ η αριστερά την τεχνικών των τεχνικών της εξουσίας. Αυτή είναι η απάντηση στον κ. Μητσοτάκη».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποβεί ιστορική «γιατί συνιστά το σημείο τομής ανάμεσα σε ένα παρελθόν που μας έφερε εδώ και ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο απολογισμός στόχευσε να είναι πολιτικός και συλλογικός, να εντοπίζει τις επιτυχίες και τα λάθη.

Τι εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή

Ειδικότερα, η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το κείμενο απολογισμού, αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΣ και τη ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα ακόλουθα:

  1. Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.
  2. Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθεί :

  1. Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.
  2. Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.
  3. Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου. Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι

Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.