«Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας μας, ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα επί τεσσερισήμισι χρόνια, σε μία κρίσιμη και επώδυνη ιστορική περίοδο, παίρνει την πρωτοβουλία για μία ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ3, προσθέτοντας ότι «συζητάμε συλλογικά και συντροφικά στα όργανα μας».

 

Τόνισε ότι «πέρα από τις διαφορετικές μας πολιτικές θέσεις είναι και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την σχέση μας με τους πολίτες που μας διαχωρίζει από τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος» υπογράμμισε. Είπε ότι το κείμενο απολογισμού που κατατέθηκε στην (εν εξελίξει) συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί «ντοκουμέντο εξαιρετικά σημαντικό για την πολιτική ιστορία της χώρας, το οποίο θα καταστεί δημόσιο και θα το συζητήσουμε με την ιδία την ελληνική κοινωνία».

Είπε ότι το σημαντικότερο είναι η προγραμματική δουλειά και πως το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα «θα το διαμορφώσουμε σε επαφή με την κοινωνία και πατώντας στην κυβερνητική μας εμπειρία». Αναφερθείς στη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ,  ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «περισσότεροι από 20 χιλιάδες συμπολίτες μας, κάποιοι από τους οποίους μας προσεγγίζουν για πρώτη φορά, έχουν ήδη γραφτεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του iSYRIZΑ».

Μιλώντας για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ο κ. Χαρίτσης είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας και όχι μόνο με κοινοβουλευτικές παρμεβάσεις. «Θα βρεθούμε στο δρόμο και στις κοινωνικές διεκδικήσεις για την πρώτη κατοικία, για τους μισθούς και το ασφαλιστικό. Για όλα τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ τα αντιμετωπίζει με όρους συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης, με όρους αντικοινωνικούς», τόνισε. Τέλος, σημείωσε ότι «με τη διαδικασία της διεύρυνσης αλλά  και με την παρουσία μας και στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία, θα γίνουμε ακόμη πιο ισχυρή αντιπολίτευση». «Όχι μόνο επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», όπως είπε.