«Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2,8%. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη, όπως υποσχόταν», σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη.

Αναφέρει ότι κάποιος πιο δύσπιστος από τον ίδιο, «θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη». «Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι: "Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει", όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%. Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2,8%. Ή ότι: "Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι επειδή δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, περιμένει «εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

(Σχόλιο μετά την κυβενρητική ανακοίνωση) Τσακαλώτος: Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% - και όχι 4% - για το υπόλοιπο 99%

Τη θέση των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, σύμφωνα με την οποία η χώρα βρίσκεται εντός στόχων, σχολιάζει ο τέως υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος σχολιάζοντας ότι «όντως σε αυτό έχουν δίκιο», καθώς «πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019».

«Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη» συνεχίζει ο ίδιος και καταλήγει: «Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% - και όχι 4% - για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ' ου και η ικανοποίησή τους τώρα».