Να ανακατευθυνθούν προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ τα αδιανέμητα κονδύλια που αφορούν την ημερήσια αποζημίωση των ευρωβουλευτών και τα οποία δεν έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, προτείνει, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης ζητά να τεθεί αυτή η πρόταση στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει, αυτά τα κονδύλια περιλαμβάνουν την αποζημίωση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φυσική παρουσία τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Ωστόσο, από το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, οι ευρωβουλευτές προσπαθούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους με εξ αποστάσεως παρουσία (τηλεδιασκέψεις) και με εξ αποστάσεως συμμετοχή στις ψηφοφορίες.

«Μία τέτοια πράξη αλληλεγγύης», σημειώνει, «θα παράσχει στο Ταμείο επιπρόσθετους πόρους και θα περάσει ένα σαφές μήνυμα: Ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέκονται δίπλα στις χιλιάδες κόσμου και τις οικογένειες που υποφέρουν λόγω της πανδημίας, στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, στις δυνάμεις ασφαλείας, σε όλα τα άλλα επαγγέλματα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του κορονοϊού (COVID-19)». Αλλά και ότι στέκονται δίπλα «σε όλους τους πολίτες που υφίστανται τις αυξανόμενες και ήδη τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της άνευ προηγουμένου κατάστασης».

«Όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον αυτής της πανδημίας, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεία και τις οικονομικές κρίσεις, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης.