Η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε στην κατάρτιση των επιστημόνων και τη χθεσινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα για τα οποία "δεν είπατε κουβέντα", ανέφερε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ. "Υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης ένα γράμμα υπέρ του ευρωομολόγου και τελείωσε; Πού είναι η ηγετική παρουσία για να πει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ισπανία και την Ιταλία", αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος. 'Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν μπαίνει στη συζήτηση για τη λήψη "εμπροσθοβαρών" μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικά ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε:

Περί ταμειακών διαθεσίμων:

Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε στην βουλή και κατέθεσε μερικά από τα στοιχεία που του είχαμε ζητήσει για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μελετώντας όμως προσεκτικά τα στοιχεία που κατέθεσε, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί να εμπαίζει το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Και αν δεν γνωρίζει την διαφορά υπάρχουν άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο του, που μπορούν να του την εξηγήσουν.

Είπε ότι :

«Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό»

Η αλήθεια είναι η εξής: Το 2014 δεν υπήρχε Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ). Τα μόνα χρήματα που μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει ήταν όσα υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Σταικούρας σήμερα κατέθεσε έγγραφα στην βουλή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα ποσά ήταν τρία (3) δις.

Τα υπόλοιπα ήταν τα χρήματα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτός ΤτΕ τα οποία όχι μόνο δεν ήταν συγκεντρωμένα, δεν ήταν καν δυνατόν στην κυβέρνηση να γνωρίζει το πόσα ήταν. Και ακόμα και για αυτά που γνώριζε, πολλοί φορείς αρνούντο την κρίσιμη στιγμή να συναινέσουν στην αξιοποίηση τους.

Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί το κράτος που έφταιξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχε ως στόχο να είναι λειτουργικό. Είχε ως στόχο να εξυπηρετεί πελατειακές λογικές, να έχει κρυφά ταμεία, να λειτουργεί με αδιαφάνεια στους πολλούς και με χάρες στους λίγους. Για αυτό, αυτό το κράτος χρεοκόπησε.

Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το οργανώσει, να του βάλει μια τάξη, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα οικονομικά του η ΝΔ αντιδρούσε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας, να βάλει κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας μας κατηγορούσε ότι στραγγαλίζουμε και κλέβουμε τους δήμους και τους οργανισμούς.

Τον Ιούλιο του 2019 τα χρήματα κράτους και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 31 δις. Όμως ακριβώς λόγω της οργάνωσης και του ΕΛΘ η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της χώρας, δανειακές ή μη, και τα χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Άρα και τα 43 δις που παραδέχεται ότι παρέλαβε ο κ. Σταικούρας.

Με πολύ απλά λόγια:

Η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα το 2015 που δεν είχε πάρει χρήματα από το Αύγουστο του 2014, είχε σχεδόν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, και δεν είχε υπολογίσιμα αξιοποιήσιμα ταμειακά διαθέσιμα.

Μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος, τεράστιες ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της το επόμενο 6μηνο, ανάγκες που για το σύνολο του 2015 έφταναν τα 21.9 δις. Μια χώρα δηλαδή έτοιμη να χρεοκοπήσει. Και ο κ. Σταικούρας το γνωρίζει αυτό γιατί αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ.

Αντίθετα εμείς αφήσαμε στα ταμεία του κράτους 31 δις (43 με τον ευρύ ορισμό), ρυθμισμένο χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσβαση στις αγορές, καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα.

Η διαφορά είναι κολοσσιαία. Καλό είναι όταν μιλάμε για τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στις θυσίες τους. Ειδικά όσοι πήγανε να στήσουν παγίδες ονειρεμένοι αριστερές παρενθέσεις.

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί σωστά η παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Σταικούρας να το αγνοεί αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν μια δύσκολη δουλειά. Ας μην χρειαστεί να την επαναλάβουμε.