«Πρωταθλήτρια» στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση και την ανεργία χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.

 

«Οι προβλέψεις της Κομισιόν που καθιστούν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στα πεδία της ύφεσης (9,7%) και της ανεργίας (20%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είναι αποκαλυπτικές για τη διαχείριση της “ επόμενης μέρας” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρουν, τονίζοντας πως έρχονται σε συνέχεια «της αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για ύφεση “ κοντά στο 0”, της επομένης πρόβλεψής της για ύφεση 2%-3%, της ανακοίνωσης της κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη για ύφεση 4,7%, της ανακοίνωσης του δυσμενούς κυβερνητικού σεναρίου για ύφεση 7,9% την Κυριακή και της συνέντευξης Μητσοτάκη τη Δευτέρα, όπου μίλησε για ύφεση 10%».

Συνεχίζοντας, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτημα στην κυβέρνηση, «με βάση ποια πρόβλεψη γίνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός», δηλώνοντας πως θεωρούν «αδιανόητο να συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα τόσο για προβλέψεις ύφεσης 0% ή 4,7% και για προβλέψεις στο 10%». Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει «ποια τα μέτρα που θα ανασχέσουν μια πιθανή -σύμφωνα με την Κομισιόν- μεγαλύτερη ύφεση και από το 9,7%».

Τέλος, παραπέμποντας σε αναφορά της Επιτροπής, όπως σημειώνουν, ότι «η επίπτωση της κρίσης στις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, κάτι που δεν θα επιτρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας», ρωτούν «με πιο σκεπτικό, λοιπόν, χαρακτηρίζει “ ζόμπι” τις μικρές επιχειρήσεις η κυβέρνηση και τις αποκλείει επί της ουσίας από τα μέτρα ενίσχυσης». 

«Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη και του οικονομικού του επιτελείου στην υποστήριξη της στρατηγικής που έχουν χαράξει, κρύβει είτε την ανεπάρκειά τους, είτε ένα οργανωμένο σχέδιο ανακατατάξεων στην ελληνική οικονομία εις βάρος λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων», επισημαίνουν, υποστηρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση οδηγούν την Ελλάδα σε αδιέξοδο». 

«Λύση μπορεί να δώσει μόνο μία άμεση και γενναία πολιτική στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για να Μείνουμε Όρθιοι», καταλήγει η δήλωση των Ε. Τσακαλώτου και Ν. Παππά.