«Η συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που αγωνίστηκαν και τσάκισαν το τέρας του ναζισμού και του φασισμού που αναδύθηκε στην Ευρώπη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών και χαρακτηρίζει «οδοδείκτη για το μέλλον» την επέτειο της λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της συντριβής του ναζισμού.

«Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων που πολέμησαν κι έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις του σκότους. Τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού, ο οποίος ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής στην Ευρώπη, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ», προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η 9η Μαΐου θυμίζει πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη συντριβή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι επίκαιρος, γιατί, όπως σημειώνει, «σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυριαρχούν δυνάμεις που ακολουθούν τις συνταγές του ολοκληρωτισμού και τις πολιτικές του μίσους». «Στη χώρα μας», τονίζει, «η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Το αίτημα για την τιμωρία των δολοφόνων αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο ώστε οι εγχώριοι νοσταλγοί του Χίτλερ και οι ιδέες τους να οδηγηθούν εκεί που πραγματικά τους αξίζει: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Επισημαίνει ακόμη ότι η κρίση της πανδημίας, στη δίνη της οποίας βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, «μας θυμίζει πως η έννοια της αλληλεγγύης είναι πολύτιμη» και προσθέτει πως «ο κοινός αγώνας και η συνεργασία αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την υπέρβαση και της σημερινής κρίσης».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι συντονίζει τη δράση του με όλες τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης «προκειμένου η ήπειρος μας να απαλλαγεί οριστικά τόσο από τους νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού όσο και από τις αιτίες που καλλιεργούν το έδαφος για την ανάδυση τέτοιων πολιτικών». «Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογραμμίζει.