Με διαφορετικό τρόπο βλέπουν στο ΜεΡΑ25 τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα οι πολίτες θα βγουν χαμένοι, αφού θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; Μήπως η ΕΕ τελικά έκανε κάτι καλό για έλληνες και ευρωπαίους; Θα μας στείλουν όντως 32 δις;

Πριν ακόμα η Ούρσουλα φον ντε Λέγιεν μιλήσει, το Μνημονιακό Τόξο πανηγύριζε. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ευχάριστη έκπληξη.

Μόνο όσοι διάβασαν τις λεπτομέρειες κατάλαβαν ότι πρόκειται για μία από τα ίδια. Άλλη μια φορά, η ΕΕ μοιράζει ψίχουλα στους ιθαγενείς για να συγκαλύψει την τεράστια νέα λιτότητα που τους ετοιμάζει.

Μήπως τα παραλέω;

Τί λέτε, τα βάζουμε κάτω να τα μετρήσουμε; Έχουμε και λέμε:

Από τα 32 δις που λένε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο τα 22.6 δις είναι ενισχύσεις. Τα δάνεια τί να τα κάνεις όταν το χρέος σου είναι ήδη στον ουρανό;

Από αυτά τα 22,5 δις θα πρέπει να αφαιρεθούν: Το 1,8 δις κόστος χρηματοδότησης του Ταμείου με τις εγγυήσεις που θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και τις αποπληρωμές των δανείων της Επιτροπής που, περίπου, αναλογούν στα 9,8 δις για την Ελλάδα. Άρα, 22,5 μείον 1,8 μείον 9,8 δια του τρία. Άρα, μιλάμε για 3,6 δις ετησίως για τρία χρόνια (2021-24).

Ναι, αλλά το 2021, θα έχουμε ένα έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 24 δις, που θα είναι το πάτημα της τρόικας να απαιτήσουν, για την ίδια τριετία 2021-24, λιτότητα τουλάχιστον 15 δις, ή 5 δις ετησίως. Δηλαδή, με το ένα χέρι θα μας δίνουν 3 ή 4 δις και με το άλλο θα μειώνουν μισθούς, συντάξεις και δαπάνες 5 δις και βάλε.

Είναι να χαιρόμαστε;

Αναρωτιέστε γιατί χαίρονται και χαμογελούν οι κύριοι Μητσοτάκης, Σταϊκούρας, Τσίπρας και Τσακαλώτος;

Κι εμείς αναρωτιόμαστε!