Μπροστά στον κίνδυνο «ασφυξίας» βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις διότι τα μέτρα στήριξης είναι ελλιπή και η υλοποίησή τους καθυστερεί σημαντικά, επισημαίνει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνει στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

 

«Δυο και πλέον μήνες από την επιβολή των διοικητικών μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, η στήριξη των επιχειρήσεων δεν αποκλίνει πολύ από τα ελάχιστα. Οι άνθρωποι της αγοράς, που βρίσκονται ενώπιον κινδύνου ασφυξίας των επιχειρήσεών τους, επισημαίνουν πως τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας είναι ελλιπή και η υλοποίησή τους καθυστερεί σημαντικά. Τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας κρίνονται αναποτελεσματικά και ο τρόπος αξιοποίησής τους οδηγεί την πλειονότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, στον αποκλεισμό από αυτά», επισημαίνει ο Νίκος Παππάς. Ιδίως για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως έχουν ενταχθεί μόνο 53.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν περίπου 500 εκατ. ευρώ από το ένα δισ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί για την πρώτη φάση του προγράμματος.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει την άμεση -μη επιστρεπτέα- ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ. Η στήριξη για επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό, θα μπορούσε να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο με ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 100 χιλιάδες ευρώ», αναφέρει ο βουλευτής και επισημαίνει ότι αντίστοιχα, στο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόλις 2.000 επιχειρήσεις, με τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις να ανεβάζουν τον τελικό αριθμό των δικαιούχων στις 10.000 επιχειρήσεις. Για το πρόγραμμα εξέφρασαν ενδιαφέρον πάνω των 250 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο τις αδυναμίες του συστήματος υποδοχής αιτήσεων όσο και τις υπερβολικές προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες, οι οποίες «κινούν» το πρόγραμμα με βάση τις εγγυήσεις που παρέχει το δημόσιο», τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν παίζει το ρόλο της, ενώ και το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων, το οποίο είχε έτοιμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου.

Ο Νίκος Παππάς καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ενημερώσει τη Βουλή αν εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί άμεση και μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων. Επίσης, τί θα πράξει για την απρόσκοπτη συμμετοχή της πλειονότητας των επιχειρήσεων στα εργαλεία παροχής ρευστότητας;​