Την άποψη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω» και «σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης» που «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων», εκφράζει  ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου τύπου του  Αλέξης Χαρίτση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, "Αντώνης Τρίτσης". Δεν υπάρχει τίποτα το νέο ή το ελπιδοφόρο σε αυτό», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης και κατήγγειλε πως «κρατώντας το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον "Φιλόδημο", στο μόνο που διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα "Φιλόδημος" είχε επιτύχει την ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση κρίσιμων έργων τοπικών υποδομών με διαφάνεια και αξιοκρατία. Γι' αυτό κι έτυχε ευρύτατης αποδοχής από τους ΟΤΑ της χώρας, ανεξάρτητα από κομματικές ταυτότητες», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε πως «πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης». «Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον "φωτογραφικό" καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων», τόνισε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κατά την πάγια συνήθειά του, επιλέγει την πολιτική του εύκολου εντυπωσιασμού αντί να αναμετρηθεί με την ουσία». «Οι δήμοι είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, φορτωμένοι με τον βαρύ λογαριασμό της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να στηρίξει έμπρακτα το έργο τους. Τους χωρίζει σε "εκλεκτούς" και "αποπαίδια", υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

«Το είδαμε στα εργασιακά. Το είδαμε στο περιβάλλον. Το είδαμε στην εκπαίδευση. Σήμερα το βλέπουμε και στην αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου τη αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε:

«Η Νέα Δημοκρατία γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω. Σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».